вторник, 24 февруари 2009 г.

Дами от "Трета възраст" сърфират в Интернет

Уютни и топли помещения посрещат жените, които идват в дневния център "Трета възраст" в Русе. Главна заслуга за спокойствието, което цари тук, и за изпълнените с приятни мигове делници има управителката Ценка Димитрова. Идеята да направи центъра й хрумнала, докато полагала грижи като медицинска сестра за пациентите си по домовете им. Виждайки как самотата измъчва възрастните, през 2001 г. тя кандидатства с проект пред холандска фондация и го спечелва.
На доброволни начала успява да привлече персонал, който по онова време се грижи за 15 лежащо болни и за 36-40 възрастни с хронични заболявания. Поздравите започнали да се събират на приказка и взели да си търсят помещение за тази цел. Подходящ се оказал вторият етаж на бивша поликлиника в Русе. Заслуга за придобивката има предишната кметица на града Елеонора Николова, не забравя да спомене Ценка Димитрова. Оттогава до днес, с помощта и финансовата подкрепа на фондация "Лале", центърът е приютил близо 60 души.
Управителката казва, че никого не връщат, щом иска да прекара деня си в разговори и интересни занимания. Доволна е, че холандската фондация оценява усилията й и я е подпомогнала за направата на малка фитнес зала. Тренажор, велоаргометър, масажор и бягаща пътечка са подредени в една от стаите. Те са предоставени на възрастните, за да правят гимнастика и да се раздвижват. За здравето им на доброволни начала се грижи уважаваният русенски доктор Стоян Стоянов.
Втората стая на центъра пък е оборудвана с компютри. Доставени са специално за достолепните дами- центърът се посещава най-вече от жени, за да изучат тънкостите на Интернет и да си пишат със своите деца и внуци по чужбина. Ценка Димитрова споделя, че се чувства щастлива. Цени усилията и подкрепата на всички, които спонсорират добрите начинания.

www.chudesa.net

Няма коментари: