петък, 12 декември 2008 г.

Как да се разбираме по-добре с партньора

Световноизвестният психолог Джон Грей, който е написал ре­дица бестселъри, между които е и „Мъжете са от Марс, жените от Венера", продължава разсъждения­та си в тази посока: „Ако мъжът стане мълчалив и се затвори в себе си, жената изпада в паника - къде сбърках? Обича ли ме още? Защо се отчуждихме? Дейс­твителността обаче е такава - мъжът просто съсредоточено се опитва да си спомни кога всъщност е дългоочаква­ният футболен мач."

В цялата история на човечеството мъжете и жените никога не са били толкова близки, колкото днес. Не става въпрос само че са склонни да . посвещават повече време и енергия за развитието на романтичната си връзка, но и че в много сфери рабо­тят заедно рамо до рамо. Означава ли това обаче, че се разбираме по-добре? За съжаление, не. А когато осъзнаем естествените различия между полове­те, ще се чувстваме по-добре в собст­вените си връзки.

нужда да останат сами! И най-влюбеният мъж понякога се скрива в черупката си, за да може след това да излезе и да обича жената още по-силно.

Именно тази мъжка особеност е неразбираема за жените. Те имат нужда да говорят, което пък е непонятно за мъжете. Жените говорят, за да съобщят или да получат информация. Говорят, за да им олекне от стреса. Говорят, за да установят стабилна връзка. Благодаре­ние на това, че споделят чувствата си с останалите, ги чувстват по-близки.

Пуснете си филм

Какво е най-добре да направите, когато пред очите ви мъжът ви се свива в черупката си? Оставете го на спокойс­твие. Пет минути или два дни. Това не означава, че не ви обича, въпреки че е потънал напълно в своя си свят. Дори може да се чувства неловко, че му натяк­вате за това, че духом не е с вас, защото той в този момент се опитва да намери решение, което ще бъде полезно и за вас. Например: трябва да ремонтира кола­та, за да можете да отидете на почивка, но Стефан, който му е обещал, че ще я погледне, не е в града и вашият мъж премисля колко ще струва да я закара на сервиз, когато точно сега е дал толко­ва пари за нов телевизор... Така че ако искате всичко да бъде наред, оставете го сам със себе си. Не се опитвайте и да му помагате да реши проблема. Той иска да си го реши сам, иначе ще има чувството, че го смятате за идиот. Не го питайте за чувствата му, мъжете не обичат да гово­рят за това. Не се безпокойте за него, не го съжалявайте, пуснете си филм или излезте на кафе с приятелки. Той също ще излезе от черупката си.

Вашият домашен рицар

Искате да знаете какво всъщност иска този тип мъж? От все сърце желае да вярвате, че се стараее с всички сили да ви даде най-доброто. Иска да чувства, че го уважавате и че вярва­те, че прави всичко умело (или поне повечето от нещата). Иска още да го приемате такъв, какъвто е и да не се стремите да го променяте. Нужно му е да се чувства важен и необходим, когато направи нещо за вас, да е сигу­рен, че означава нещо за вас.

Така че не пестете похвалите си. Той копнее да му се възхищавате и да го обожествявате. Всеки мъж всъщ­ност е момче и иска да бъде рицар - създайте му усещането, че за вас той е именно рицар, макар и понякога да му скърцате със зъби. Със сигурност усилията ви ще бъдат възнаградени. И не се опитвайте да му казвате какво да прави, макар да имате изцяло добри намерения и дори и да сте 100% си­гурна, че ще обърка нещата. Все пак не бихте искали да се чувства като рицар с някоя друга принцеса, нали?


chudesa.net

Няма коментари: