петък, 12 декември 2008 г.

Как да приемем подаръка с усмивка

Празниците в края на годината ни дават голям шанс да поправим грешки, допуснати по-рано, да покажем отношение, да изразим благодарност или просто да направим мил жест към своите близки хора, роднини и приятели.

ИЗКУСТВОТО ДА ПОДАРЯВАШ Всъщност моментът за пода­ряване трябва да бъде подбран внимателно. Ако си в лошо на­строение, няма смисъл да пра­виш усилия, изчакай мъничко, докато усмивката се върне на лицето ти. Иначе човекът, на когото правиш подарък, ще се почувства ужасно нелов­ко, дори виновно, че всъщност той е поводът за твоето лошо настроение.

Празниците са подходящ мо­мент да си уредиш сметките с някой, който те е критикувал по определен повод или пък не е бил мил с теб. Подаръкът с лек намек и подтекст е добро хрум­ване. Така ще покажеш, че не ти пука от критиките и че можеш да ги приемеш с усмивка. Подаръкът за Коледа може да бъде и много изискан намек към някого, когото харесваш, но досега не си намерила по­вод да му го покажеш. Самият избор на покупката означава отношение. Начинът, по който е опакован подаръкът - също. Ако си прикрепила и картичка с мило пожелание, човекът, до когото е адресирана, няма как да не се досети за твоите чувства. Все пак не прекаля­вай. Не избирай нещо прека­лено интимно или лично. Нека бъде по-неутрално, така вина­ги можеш да се "измъкнеш", ако адресатът реагира негативно.

Подаръкът е и добра възможност да поискаш нещо, ако преди ти е било неудобно. Или пък да върнеш направена вече услуга, казвайки по този начин "Благодаря".

ИЗКУСТВОТО ДА ПОЛУЧАВАШ

Приеми подаръка с усмивка. Не се цупи, не казвай "Нямаше нужда". Щом го получаваш, значи има причина. Опитвайки се да обясниш колко ненужно е било да се харчат пари, по—> ставяш човека срещу теб в неудобна ситуация. Избягвай да коментираш и цената или усилията, които другият е положил, за да открие точно този пакет за теб. Просто I кажи "Благодаря", и то убедително. Ако подаръкът не е по твой вкус или не пасва на стила ти, използвай чувството си за хумор, за да излезеш от положението. Все пак най-малкото, което можеш да направиш, е да се усмихнеш. Ме всеки ден получаваш подаръци!

ИДЕИ В ТЪРСЕНЕ НА НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПОДАРЪК

Записвай какво искат познатите и близките ти. Полезно е, особено ако си от хората, които трудно вземат реше­ние. Пък и ще си спестиш главоблъскането по това да откриеш кое за кого подхожда. Освен това така ще си сигурна, че подаръкът ти ще е желан! Купувай по ред на номерата, не безразборно. Когато тръг­неш на пазар, търси подходящия подарък само за един чо­век. След като го откриеш, започни търсенето отноВо -вече за друг приятел или близък. Така ще спестиш време и няма да разпилееш усилията си.

Вземи си компания за покупките, така може да се родят велики идеи. Все пак две глави винаги мислят по-добре. Ако не се сещаш за нищо подходящо, подари шари в плик или ваучер от магазин. Много от големите вериги предла­гат такава услуга. Така човекът, на когото правиш пода­рък, ще може да избере нещо по свой вкус. Купи, без да мислиш какво ще ти подарят на теб. Все пак подаръците са за това - да доставят радост.


chudesa.net

Няма коментари: