петък, 12 декември 2008 г.

И неприятната промяна може да е положителна!

В един прекрасен есенен ден от­пускът по майчинство на Вален­тина (33 г.) приключил. Наме­рила чудесна детска градина за детето и вече можела да започне работа.

Ала ойтази промяна тя се чувствала некомфортно. Била свикнала да е постоянно с малката и първият месец, през който трябвало да промени ежедневието си, й се сторил мъчителен.

Валентина не е единствената. Повечето хора се чувстват потиснати, когато в живота им настъпи някаква промяна - без значение дали става дума за развод или нов интериор на банята. Психолози­те твърдят, че мъжете се приспособяват по-лесно, отколкото дамите, но и при двата пола първите 30 дни са от решава­що значение.

Първият месец след промяната е най-важен, защото това е периодът, в който се изграждат новите навици. Това е времето, от което се нуждаете, за да добиете увереността и енергията, които са ви нужни за прехода към новата действителност.

Промените ви съпътстват постоянно през целия живот и един от най-ценни­те уроци е да се научите да ги приемате. Има някои стратегии, които ви помагат да се справите с тревогата, която новостите будят у вас.

Нуждаем се от позитивна нагласа към промяната

Оптимистичното отношение е решаващо. Ситуациите, в които попадате, може и да не се случват по ваше желание, но

как ще се отнасяте към тях е изцяло

ваш избор. Един от ключовите въпроси за позитивното мислене е „Ами ако е за добро?". Например: „Ами ако тази про­мяна ми предоставя нови по-благопри-ятни възможности?" или „Ами ако тази икономическа криза е алармата, която да ме събуди?" Когато сте фокусирани върху възможните позитивни резултати, про­мяната не изглежда толкова драматична и трудна.

Промяната Винаги Внася нещо хубаво В живота ни

Всеки ден хора губят работата си, плано­вете им се провалят или дори ги спохожда банкрут. Макар негативните събития да изискват повече време за адаптация от­колкото позитивните, и едните, и другите могат да ви доведат до стрес и депресивно настроение. Но дори и най-болезнената промяна може да внесе положителен мо­мент в живота ви. Понякога тя ви подтик­ва да реализирате това, от което всъщност имате нужда.

Припомнете си три или четири стре­сови промени в живота ви. Спомнете си как сте се адаптирали към тях и ще уста­новите, че освен тревоги, те са ви донесли и някои ценни неща.

Да заменим отрицателните емоции с положителни

Страхът върви ръка за ръка с всяка промяна и като я отхвърляте, всъщност се стремите да се справите с опасенията си. Да се опитвате да стопирате страха си обаче е нездраво. Негативните емоции се появяват, за да насочат вниманието ви към същността на проблема. По-добре е да се запитате от какво всъщност се боите? От това да се разделите с обичайния си ритъм? Или от неизвестността?

Ако например се опасявате да запи­шете детето си на детска ясла, можете да се опитате да замените тревожността с чувство на задоволство от по-големите перспективи, които ще се открият по отношение на кариерата ви.

Колкото no-бързо прегърнем промяната, толкова по-безволезнена е тя

Съпругът на Таня (37 г.) е висш военен. Преди две години го преместили в друго поделение в малък град. Повишили го в чин, доходите му също се увеличили, но Таня се чувствала стресирана и недо­волна. Ужасявала се при мисълта, че ще бъде далеч от родителите и приятелите си, на чиято помощ винаги можела да разчита. Тревожела се, че децата й няма да имат добри възможности за образование и постоянно мрънкала пред мъжа си да мобилизира всичките си контак­ти, за да го върнат в столицата. На него обаче новите задължения му харесвали, а децата се адаптирали чудесно и бързо си намерили нови приятели.

Това още повече я разочаровало и тя започнала да върши почти всичко с нежелание. Човекът, с когото се сближила

най-много, била Марияна - съпруга на един от лекарите в поделението. Марияна й признала, че в началото също се чувствала депресирана: „Бързо обаче разбрах, че от недоволството ми няма никаква полза и час по-скоро трябва да открия предимствата в новия ни начин на живот. Когато сторих това, установих колко по-спокойно стана ежедневие­то ми. Далеч от инфарктния ритъм на столицата имам повече време за децата и любимите си занимания."

Постепенно общуването с новата приятелка помага на Таня да погледне по-ведро на промяната.

Компанията на оптимисти е жизненоважна

Често промяната е съпътствана от мисълта, че оставате сами и не можете да разчитате на никого. Само че винаги има някой, който е готов да ви предло­жи рамото си. Не бива да забравяте това.

Нужно е само да го откриете и да пожела­ете компанията му. Колкото повече време прекарвате сред оптимистично настрое­ни хора, с толкова повече позитивна енер­гия се зареждате. А и обикновено такива хора са много комуникативни, така че шансът да ги срещнете е голям. У човека е заложена потребността да помага на другите, защото така се чувства нужен.

Здравословните навици

Да спите повече, да се храните здравос­ловно, да спортувате и да пиете много вода. Тези на пръв поглед банални на­пътствия са изключително важни, когато се адаптирате към някаква промяна. Когато преживявате преход, един-два часа сън повече ще окажат благотворно въздействие. Ако имате проблеми в това отношение, физическите упражнения ще помогнат да спите по-добре. Балансираното хранене е от голямо значение, тъй като при стрес организмът има склонност да трупа повече енергийни запаси, без значение на източниците. Чудесно правило е да ставате от масата, преди да сте се усетили напълно сити.

chudesa.net

Няма коментари: