сряда, 20 май 2009 г.

С 15% са паднали цените на лаптопите

С над 15% са паднали цените на лаптопите от масовите модели. Сериозни намаления регистрират и другите видове черна техника, като най-вече това се отнася за LCD телевизорите.
Това потвърдиха търговци на компютърна техника.
„Цените на масовите лаптопи както у нас, така и в световен мащаб неимоверно падат,- като това не означава, че не се произвеждат и продават и скъпи", коментира Радослав Станков, продуктов мениджър във фирма „Плесио". „Заради многообразието в гамата на предлаганите модели е трудно да се прецени с колко средно са поевтинели преносимите компютри, но може да се каже, че тези, които миналата година са стрували 1200 лв., в момента се предлагат За 1000 лв.", казаха още от фирмата. „Този, който е предвидил да извади 800-1000 лв. обикновено лесно се решава да даде още 200 лв. за по-хубав компютър - това е и най-масовият сегмент на продажбите в момента - между 1000 и 1200 лв. Все no-рядко се намират хора, в сравнение с допреди 2 години, които да дадат над 3000 лв. за ново преносимо устройство", споделя специалистът. „Цените на лаптопите са спаднали Значително в сравнение с миналата година – средно с около 120 лева което прави над 10% jo най-продаваните модели ", потвърди и Димитър Дамянов, продуктов мениджър за IT техника в „Технополис". „През последните месеци заради проблемите в сектора в световен мащаб и натрупания overstock намаленията са с още по-Значителен темп", допълни той.
Ярко изразена е и тенденцията потребителите да се ориентират все повече към нотбук за сметка на десктоп компютрите, отчитат търговците.
„За същия период радикално се смени и съотношението на продадените преносими компютри
спрямо настолните и в момента е повече от 311 в полза на лаптопите", информира търговецът.
От фирмата очакват още в близко бъдеще пазарът на електрониката за бита да се саморегулира.
Според търговците няма спад в търсенето и на по-скъпите машини, предназначени за клиентите с по-големи възможности. При тях освен добрите показатели на отделните компоненти на машината от голямо значение са здравината на материалите, както и предлаганите гаранции за защита на данните.
Добрите бизнес лаптопи разполагат със здраво и в същото време леко шаси, обикновено изработено от магнезий, като дори в някои случаи и от алуминий. Освен това имат защита срещу удари и вибрации около твърдия диск и други компоненти.
Сериозен спад в цените през последните месеци се наблюдава и при другите видове черна техника. Намаление на цените с близо 8% отчитат LCD телевизорите.
Те са паднали средно със 7,5% на световните пазари през първото тримесечие, сочат данни на агенция WitsView. Проучването обхваща моделите с диагонал на екрана от 19 до 52 инча. В частност 22- и 26-инчовите LCD телевизори са поевтинели съответно с 10,3% и 13,4%, докато спадът при 46- и 52-инчовите екрани е съответно 2,5% и 3,3%.
Поевтиняването е в средностатистическите рамки, отчитат анализаторите. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2008-а цените са паднали с 8,5%, а през първото на същата година с 5,3%.
WitsView обяснява по-голямото понижение на цените при малките екрани с поевтиняването на материалите, от които се правят телевизорите, както и с промяната на някои спецификации.
Все пак няма негативни тенденции в параметрите на LCD-тата. Напротив, функционалността се подобрява, въпреки намаляващите цени на продуктите и рецесията.
През настоящата година ще се наложат течнокристални панели с честота на опресняване 240 Hz и светодиодно осветяване (LED). Производителите ще продължат да печелят основно от най-високия клас телевизори.
***
Положително Основните предимства на преносимите компютри са тяхната мобилност и тегло. Лаптопът е много по-лек от настолната машина. Преносимият компютър, в сравнение с типичните десктоп системи, предоставя значителна гъвкавост, тъй като можете да го носите навсякъде и така да си осигурите всички необходими документи.
Повечето нови модели си имат вграден wireless, докато при настолния компютър това не винаги е така. Друго предимство е независимият източник на ток. Няма значение дали токът вкъщи е спрял,стига батерията му да е заредена, това гарантира, че няма да имате никакви проблеми.
***
Отрицателно
Частите за десктоп компютрите струват много по-евтино от лаптопските им аналози. Така че съотношението цена/качество е в полза на настолните машини. Стационарните компютри имат предимство като цена и качество и при изисквани високи характеристики по отношение на играенето на игри. Източникът на ток при лаптопите често се оказва и недостатък. Wireless-ът хаби много ток. Повечето батерии имат навика да прегряват или бързо да се изтощават. При обикновения домашен компютър можеш и сам да отстраниш някаква по-лека повреда, докато при лаптопите обикновено трябва сервиз.

Няма коментари: