вторник, 19 май 2009 г.

Над 500 лева за хубав проточен бойлер

Проточните бойлери все повече изместват конвенционалните по две основни причини - горещата вода потича веднага, а добрите модели могат изцяло да заместят подаването на битова гореща вода от топлофикационната компания.
При избора трябва да се спазват две основни изисквания - да не се търси евтиното и да се съобрази моделът с електрическата инсталация на жилището.
Цената на проточните бойлери се влияе от мощността, потребителя и начина на захранване. Монофазните са с мощност обикновено до 12 kW, като най-добрите модели стигат и надхвърлят цени от 400 лева. Трифазните стигат мощност от 30 kW, a цената на модели с всички екстри могат да надхвърлят 1000 лева.
Изборът зависи и от това дали ще се захранват всички точки в къщата или само една от тях.
Във втория случай много ефектни и икономични са малките проточни бойлери, които работят на газ. В това отношение miniMAXX-ypeдите на Junkers са на челни позиции. Хидроблокът е изработен от подсилен с фибро стъкло полиамид, който може да се рециклира 100%. За да имате винаги постоянен дебит на топлата вода от уреда, в него е интегриран автоматичен регулатор, който дори и при променливо налягане на захранване поддържа константно количество вода. Безопасната работа е гарантирана, от една страна, от температурен ограничител, предпазващ топлообменника от прегряване и, от друга, от димоотводно обезопасително устройство, което изключва уреда, в случай че димоотводът прояви смущения.
Обслужването е максимално улеснено - при пускането се натиска едновременно бутонът за включване и този на пиезо-запалката. Щом пламне горелката, miniMAXX е готов за употреба. При отварянето на кранчето веднага потича топла вода.
Проточните бойлери miniMAXX са настроени за работа с пропан-бутан, което ги прави интересна алтернатива за подгряване на вода за вилни къщи и отдалечени местности без друга икономична алтернатива за решаване на захранването с топла вода. WR-уреди разполагат с автоматично регулиране на мощността. Това означава, че притокът на газ се регулира автоматично спрямо желаното количество вода. Дори при малък дебит и ниско налягане се постига комфортен добив на топла вода. Уредите регулират мощността и температурата на водата директно на кранчето чрез желаното количество топла вода. Проточните бойлери с трифазно захранване и мощности, надхвърлящи 20 kW, дават значително по-големи възможности за постоянно и ефективно захранване на еднофамилна къща. Един от най-добрите варианти на фирмата Stiebel Eltron е електронният проточен бойлер DHE electronic comfort, който доставя топла вода до всяка точка на дома с избраната от вас температура. Той разполага с 4 допълнителни функции. Интелигентният електронно контролиран уред достига зададената температура и пести до около 30% вода и енергия в сравнение с хидравлично управляемите проточни бойлери. Всички колебания в налягането на водата и температурата са избегнати. Уредът има възможност да работи с безжично или жично дистанционно управление (поръчва се отделно). С дистанционното управление имате възможност да зададете необходимата температура на водата от всяка точка на дома дори и докато вземате душ, както и да включите допълнителните функции на уреда. Инсталирането е изключително лесно - отгоре или под мивка.
***
Каква инсталация е нужна
За свързване на проточния бойлер към мрежата е необходимо да се изтегли кабел към прибора директно от таблото с бушоните. Ако бойлерът се включва в еднофазна мрежа от 220 волта, кабелът трябва да е трижилен. За трифазна мрежа с напрежение от 380 волта е необходим 5-жилен кабел. Сечението на жиците на кабела зависи от максималната мощност, потребявана от прибора. Може да се приеме, че за всеки 1 kW мощност на бойлера е необходимо сечение на всяка медна жица от 0,7-1 кв.m.
За свързването на проточния бойлер с водопроводната мрежа могат да се използват
полимерни или металополимерни тръби. Гумените връзки, дори с метална оплетка, и гъвкавите метални връзки категорично не се препоръчват от специалистите от съображения за електрическа безопасност. За включване на проточни бойлери, работещи под налягане, често се използва арматура за безопасност, която включва регулатор на налягането и филтър за случаи на хидравличен удар или пясък във водата.
***
Принципът на действие
Най-често във вътрешността на проточния бойлер е вградена медна колба с нагревателен елемент. Преминавайки през колбата, водата от водопровода се нагрява до няколко десетки градуса, след което постъпва в смесителя. За съжаление струята гореща вода, идваща от крана, при ползване на проточен бойлер по своята интензивност не може да се сравнява с потока на напълно отворен кран от централната водопроводна мрежа. Затова, ако решите да пълните вана с помощта на такъв уред, водата в нея в края на този процес може вече да е изстинала. Температурата на струята на изхода на проточния бойлер обикновено е между 40 и 60 градуса. Така че за подгряването на водопроводна вода с дебит 1 л/мин е необходима електрическа мощност от 1-3 kW.

Няма коментари: