неделя, 10 май 2009 г.

СВИНСКИЯТ ГРИП МАЙ ОМЕКВА

Щом човек вдигне 38,5 градуса и има познатите от обикновения грип симптоми, може да се окаже заразен с новия свински щам. Това предупреждава на страницата си в интернет здравното министерство. Според указанията на МЗ, ако някой има подозрителни симптоми, трябва незабавно да бъде отделен от останалите пациенти и да бьде преглеждан индивидуално. Обстойно внимание ще се обръща не само на туристите, които се връщат от страните със зараза, но и на медицинските работници, които работят с болните. Грипозните пък незабавно трябва да бъдат приети в инфекциозна болница, а докторите да използват всички предпазни средства, за които някога са учили.
За последните 24 ч. Европейският център за контрол над заболяванията отчете 30 нови случая, като само в Испания те са 24. За щастие обаче само 1 е сравнително по-тежък. Извън съюза са регистрирани общо 946 заболели, като при 929 от тях вирусът е обективно потвърден, а фатален изход е имало при 26.
И здравните власти в САЩ вече обявиха, че свинският грип не е толкова опасен, колкото се твърдеше в началото. От него са се разболели 241 души в 34 щата, но американските лекари обясниха, че това покачване се дължи на известно закъснение в излизането на лабораторните резултати. Все още обаче не може да се прогнозира кога вирусът ще почне да отшумява.
Тъй като предстоят нови изследвания, възможно е броят на регистрираните случаи още да се увеличи, твърдят медицински служители. На практика новият грипен вирус е разпространен в целите Съединени щати. До момента 30 души са хоспитализирани, предимно по-големи деца и младежи.
В страната, откъдето тръгна опасния щам - Мексико, също се чуват оптимистични нотки. Здравният министър Хосе Кордоба съобщи, че болестта е достигнала своя връх и сега е в спад. Жертвите на свинския грип в страната станаха 26, а други 701 души са болни.
Според Кордоба от сряда всички икономически дейности в страната ще могат да бъдат подновени. На 28 април бяха затворени 35 000 ресторанта, кафенета, барове, кина, театри и дискотеки в мексиканската столица.
Световната здравна организация обаче предупреди, че вероятно все пак ще обяви най-високата шеста степен и ще признае пандемия от грип. От там предупреждават никой да не се успокоява преждевременно.

Няма коментари: