понеделник, 13 октомври 2008 г.

Сладката страна на греховете

Ето тук вече ви хванахме на тясно. Коя от вас ще се опита да отрече, че има дни, в които любопитството направо изяжда, а не дай си боже е свързано с личния живот на партньора - тогава става просто непоносимо.

А спомняте ли си миналата седмица как налапахте цялата порция лазаня наведнъж, а после си затворихте очите и пред шоколадовата вафла. Така де, двете вафли.

Няма да ви връщаме и към последния спонтанен шопинг, в който изхарчихте парите за сметката на телефона и на всичкото отгоре отидохте на маникюр, където се изпариха и парите за ток.

Хайде сега, никой не е перфектен. Не се самообвинявате за хроничните си прегрешения и не търсете помощта на специалист. Прегърнете малките „издънки“ и вижте сладката страна на греховете.

Мързел

Защо да го приемем?

Защото постоянният стрес буквално преобразява външния вид и от спокойно и замечтано същество се превръщате в нацупена и нервна досадница. Постоянното препускане като муха без глава от работата към аеробиката и после право вкъщи, е меко казано непоносимо. И ако успеете да седнете пред телевизора, задължително попадате на покъртителни новини или още по-покъртителни сериали от типа на „Отчаяни съпруги“.

Как да го използваме?

Вече разбрахте, че мързелът е ответна реакция на делничното тичане по задачи.
И все пак, през седмицата се опитайте да го подтиснете, като на първо място не си спестявате задълженията в работата и на второ – не отлагате спорта в началото или в края на деня. Много е лесно да сбъркаме мързела с умората, нали?
Възнаградете положените усилия през уикенда. По ирония на съдбата точно тогава ставаме най-дейни и ако може да измием и прозорците на съседката – ще го направим. Да, ама не! Събудете се по обяд, хапнете нещо леко и си блейте на воля. Ако искате четете книжка, ако искате гледайте „през“ телевизора или просто си легнете неподвижни на тревата в парка. Каквото ви мързел иска...

Любопитство

Защо да го приемем?

Защото е по-добре да задавате повече въпроси, отколкото не достатъчно. Не искате да ви мислят за незаинтересувана или неадекватна в дадена ситуация, нали? Пък и ако не бяхте достатъчно любопитни, щяхте ли да знаете най-пикантните истории около „скромната“ колежката в офиса и колко голям кретен е всъщност гаджето на най-добрата ви приятелка?

Как да го използваме?

Бъдете възможно най-дискретни и съобразителни в задаването на въпроси или надничането в нечии „строго охраняеми“ вещи. Не заприличвайте на досадна маймунка, която държи да разбере дали случайно в шареното камъче от земята се крие банан.
Друг сигурен начин да съберете зрелите плодове на сдържаността си е да се научите да изслушвате. Умението да чувате събеседника си ви дава едно ценно предимство – така непрестанно ще го окуражавате да ви каже и още нещо.

Похапването

Защо да го приемем?

Вирджиния Улф е казала : „Никой не може да мисли добре, да обича добре, да спи добре, ако не е вечерял добре“.
Похапването е човешко удоволствие, което в умерени количества и интервали от време може да допринесе за по-доброто ви настроение и здравия ви външен вид.

Как да го използваме?

Запомнете – едно блокче шоколад преди лягане не ви прави „прасенце“. А ако не можете да устоите лесно на порция парещи малки банички или сметаново кремче например, се постарайте да си осигурите малко повече движение. Хайде, хайде, спортът тонизира и ни прави по-щастливи, така че не се суетете излишно.

Гордост

Защо да я приемем?

Защото сте достойни да живеете живота си с високо вдигната глава! И освен това, малко горделивост действа освежително на егото ви, на присъствието ви (колкото повече се обичате, толкова по-добре се обличате) и на близките ви. Сещате се какво е казал един мъдър човек - за да обича другите, човек трябва да обича първо себе си.

Как да я използваме?

Никога не бъркайте гордостта с прекалено голямото его. И спрете да комуникирате с хората около вас чрез позьорски жестове и многозначни погледи. Използвайте думи и усмивки – това ще ви направи по-достойни.

Клюкарстване

Защо да го приемем?

Защото е много приятно и развлекателно. Защото означава, че винаги има за какво още да си побъбрите с приятелки.

Как да го използваме?

Бъдете много внимателни какво и с кого споделяте. Ако изпуснете някоя пикантна клюка там, където не трябва, бъдете сигурни, че ще ви се върне.
Като цяло клюкарстването е задължение на бабите от входа, но ако толкова не можете да му устоите – давайте смело. Само да не стане издънка накрая.

Харчене

Защо да го приемем?

Защото действа като терапия. Не си кривете душата, знаете, че е така. А когато си купите три блузки, две рокли и чифт ултра мега високи токчета на 50% намаление, си помислете колко пари сте спестили.
Новите дрешки, бижута и парфюми ни карат да се чувстваме добре, мотивират ни и задължително ни качват самочувствието поне с още една степен.

Как да го използваме?

Бъдете пресметливи! Например купувайте по време на сезонните намаления. Или си определете един ден на две седмици, в който задължително да си купите нещо. Така ще включите в месечните си разходи не само тока, водата и прясното мляко, но и ... нов панталон.

Ревност

Защо да я приемем?

Защото кой не би ревнувал мъж толкова забавен, интелигентен и секси като вашия?!?

Как да я използваме?

Приемете факта, че ви пука какво става с интимните помисли на мъжа до вас или на госпожицата от отсрещната маса. По-добре да покажете по възможно най-умния и сдържан начин, че ревнувате, отколкото да се самоизтезавате, криейки всичко вътре в себе си.
Един изпитан начин да не преглъщате съмнителните обстоятелства и въпреки това, да не се проявявате като ревнива истеричка, е приятелският и шеговит подход към ситуацията.
Как ви звучи - „Абе, какво я гледаш тая?!“, и съответно - „Сладка е нали? Само да не ти изскочат очите“. И като прибавите и една закачлива усмивка, няма начин да сбъркате.

Източник: figurata.com

Няма коментари: