понеделник, 13 октомври 2008 г.

Секс, секс, секс... представяйте си!

"Всичко е в главата”, казват психолозите, и са прави. Вътрешната нагласа към случващото се около нас е причината да се чувстваме щастливи, спокойни, напрегнати или уплашени.
И тъй като е много по-добре да сте спокойни и щастливи, отколкото напрегнати и стресирани, ви предлагаме няколко метода за възстановяване на вътрешната хармония и спокойствие.
Медитация
За нея сме говорили много, но ще повторим основните правила за провеждането на истинска и прекрасно релаксираща медитация.
Дишайте дълбоко и бавно. Можете да броите на ум до четири. Вдишвайте със стомаха и се опитайте да изгоните от съзнанието си всички мисли. Не само лошите, а всички.
Нека единственото, което остане в главата ви, да е броенето от едно до четири.
Визуализация
Затворете очи и си спомнете за нещо хубаво, което ви се е случило, с всички подробности. Представете си как ще се чувствали тогава, какво е било настроението ви, мислите.
Така мозъкът ви отново ще отдели ендорфини, както в онзи момент на щастие, и съвсем реално ще се почувствате по-добре.
Другият вариант е да си представите природен пейзаж до най-малките подробности – морския бряг по изгрев слънце, планинска поляна през лятото или водопад.
Повтарянето на ум на изречения като “Спокоен съм” работи при някои хора, други се изнервят още повече. Преценете от кой тип сте и ако ви е нужно, повтаряйте наум подобни изречения.
Идеалният вариант е да си представите как правите секс. Усетете как някой ви докосва, гали и вие докосвате. Тези мисли определено ще подбрят настроението ви, а и ще ви настроят подходящо за вечерта.
Този съвет е подходящ само за хора, които имат постоянен партньор и сексът вечерта не е само мираж.
Активна медитация
Състои се в това да отдадете цялото внимание на това, което вършите точно в този момент, без значение какво е то.
Обърнете внимание на цветовете около вас, на положението на тялото ви в момента или на движенията, които извършвате.
С други думи, погледнете с “нови очи” на въпросната дейност, все едно я правите за първи път.
Така ще се отделите от мислите за проблемите или задачите, които ви предстоят и ще дадете време на съзнанието ви да се зареди отново.
Йога
Древно източното учение е идеалната комбинация между умерено физическо натоварване и антистрес терапията. Можете да го практикувате и в къщи, и в специален курс.

Източник: figurata.com

Няма коментари: