петък, 31 октомври 2008 г.

Четири стъпки за красива младост

По улиците се срещат все по-често ученици и мла­дежи със значителни телесни габарити. Това говори лошо за начи­ните на хранене на новото поколение и е заплаха за здравето му. За да имат добра форма, те трябва да променят хранителните си навици и да спортуват повече. Наднорме­ното тегло не е заболяване, а метаболитен синдром с рисково влияние върху сърцето и кръвната циркулация, повишено ниво на кръ­вна захар, завишени стойности на артериал­ното кръвно налягане, увеличаване на ниво­то на пикочната киселина, намаляване на количеството на микроелементи като магне­зия, на протеини в урината и зверска експло­атация на ставите и опорно-двигателния апа­рат, Всичко това може да се промени, вклю­чително и естетичната визия (да не забравя­ме, че "дебеланковците" отнасят редовно подигравките и тормоза на връстниците си).

• Без да спазват някаква специална диета или строг режим, между храненията да не "похапват" нищо друго освен сезонни плодо­ве. Не им досипвайте в чинията (очите вина­ги са "по-гладни"). Скрийте бурканчетата с кетчупа и майонезата. Храненето изисква напълно спокойна обстановка, без бързане, по възможност в определени часове, най-добре в семейна среда, на маса (а не "на крак") и никога - пред телевизора.

• Съставете "правилното" меню. То изхож­да от максимата: "Закуската е за мен, обяда мога да разделя с най-добрия си приятел, а вечерята - да подаря на враговете си". За закуска нека хапнат каквото желаят (и какво­то има в хладилника) - калориите се "изгарят" през деня. Разнообразете с млечни храни и плодове. За ящните може да се прибави варено яйце или резенчета шунка. Обядът трябва да включва пресни или варени зелен­чуци, малко хляб, ориз, картофи, около 200 грама бяло месо, риба или крехко телешко и някакъв млечен продукт. Вечерята се "компо­зира" на същия принцип, но с минимални количества, без мазнини и захари.

Категорично намалете или дори изклю­чете от употреба газираните подсладени напитки. Те съдържат значително количество ненужни калории, които се "лепват" точно там, където не трябва. Например една чаша кока-кола се равнява приблизително на 5-6 бучки захар. Освен това газираните напитки не утоляват жаждата, а само добавят още грамове към килограмите. Особено вредно е пиенето на газирани напитки по време на хранене.

Сигурно си спомняте онази задача от прогимназията с пълненето на басейна. След като сте го напълнили, е време да го изпраз­ните... Каква "машина за изгаряне на кало­рии" да препоръчате на вашите деца? Подхо­дящи са тонизиращото ходене, лекият джо-гинг, колоезденето или фпуването. Достатъ­чно е да го правят по половин час на ден, два или три пъти седмично, тъй като метаболиз­мът се усилва за 48 часа.

figurata.com

Няма коментари: