петък, 7 ноември 2008 г.

Самотата- превърнете я в приятел

Усещането, че сте изолирана- при това не в чужда държава, сред непознати, вкъщи, сред близките хора, или в офиса, сред колегите, е твърде опасно. Това чувство може да ви извади от равновесия, да ви хвърли в отчаяние и дори в депресия. Има начин коренно да промените своето състояние. Надяваме се, че следващите редове ще ви подействат като болоуспокояващо.

Мислите си, че сте единствената, която изпитва самота.

Но повярвайте, всеки човек е имал това усещане в определен мо­мент от живота си, не­зависимо дали е семеен, или не, дали е богат или беден, млад или стар. Самотата може да е предизвикана от нас самите, от физическото изтощение или от тежка загуба. Затова си изградете житейска философия, която да ви послужи като максима против отчаянието. Ето най-разпространените философски правила, на които да се уповавате, когато ви е мъчно:

„И това ще отмине.”

„Което не ме убива, ме прави по-силна.”

„Във всяко лошо събитие има и нещо положително.”

Вашата приятелка ви кани на купон в до­ма на нейни познати. Вие отивате там за първи път. По пътя започвате да си мис­лите: "Как така ще се появя без лична пока­на? Няма ли да, е неу­добно? Никого не познавам...” Когато пристигнете, поздра­вявате домакините учтиво, след което се свивате в в най-близкия ъгъл. Докато прия­телката ви се забавля­ва, вие имате непри­ятното чувство, че тя ви е изоставила. Нямате желание да общувате с когото и да било от присъстващите и ис­кате час по-скоро да си тръгнете.

Но точно тук грешите. Ако постъпите като приятелката си, впускайки се в луди танци, или пък се опитате да създадете нови приятелски връзки, няма да се чувствате като натрапница. Дайте си сметка - да не би пък горделивостта, комп­лексите ви или някак­ви притеснения да са причина за вашето емоционално състояние? Възможно е също да сте отегчена и изморена, което обяснява защо търсите уе­динение дори когато сте в шумна и весела компания. Но това, че сте сама, съвсем не оз­начава, че някой ви е изоставил. В никакъв случай не се затваряйте у дома си, защото ще ви на­легнат тежки мисли и ще влошите състоянието си. Срещайте се с приятни хора, наме­рете си хоби, пътувай­те. И помнете, че са­мотата има и своите добри страни. В днешното забързано ежедневие да останете сама понякога е лукс. Самотата ви да­ва шанс за лично раз­витие и израстване и възможности да преоткриете хубавите си страни. Можете да поставите началото на нещо ново – както в личен, така и в професионален план.

www.tra6.com


Няма коментари: