петък, 14 ноември 2008 г.

Как да не мръзнем тази зима?

Човекът не е приспосо­бен към студа. Предци-те ни винаги са пред­почитали мек климат или през зимата са търсели комфорт в топли пещери. В процеса на еволюцията гъстата им козина се заме­ня от дрехи, ушити от ви­сокотехнологични термома-терии. Въпреки това, кога­то температурата навън е -10 °С, ни е много трудно да се сгреем, дори да сме увити в няколко ката от тези дрехи. Как да надхи­трим студа и да не мръз­нем през зимата?

Най-простото обяснение за нашата зиморничавост е несъвършеното кръвообращение
на човешкото тяло. Уседна-лият начин на живот вло­шава положението още по­вече. Ако по-голямата част от времето си прекарваме, седейки - в офиса, пред те­левизора, зад волана, - чес­то страдаме от недоста­тъчно оросяване на крайни­ците. Причина за нетърпи­мостта ни към студа мо­гат да бъдат и някои здра­вословни проблеми - главно нарушения в имунната и ен­докринната система. В този случай ендокринологът веро­ятно ще ви препоръча рент­геново изследване на хипо­физата. Именно там е раз­положен центърът, отгова­рящ за постоянната телес­на температура. Чувстви­телността към студ може да е свързана и с намалено­то производство на хормо­ни от щитовидната жлеза.

Стресът, който може да доведе до спазми на капи­лярите, също се явява една от причините за наруше­но кръвообращение. В ре­зултат ръцете и краката ви са постоянно студени -доста неприятно чувство, заради което даже е невъз­можно да заспите.

Ако някои от горепосоче­ните симптоми са ви при­същи, непременно се консул­тирай със специалист. А това, което ние можем да ви предложим,, са няколко много прости, но ефектив­ни начина за сгряване.

Топла вана

РЕЦЕПТА Смесете 3 капки пе-руански балсам (продава се в аптеките), 3 капки мас­ло от черен пипер и 50 мл прясно мляко и разтворете сместа във водата във ва­ната. Температурата на во­дата трябва да е 38 °С.

ЕфЕКТ Маслото от черен пипер подобрява циркулаци­ята на кръвта и възста­новява нормалния й приток към крайниците. Чрез обо­нятелните рецептори хипо-таламусът получава сигнали за възстановяване на тем­пературния режим на тяло­то. В резултат се задей­ства процесът на стопля­не. Миксът перуански бал­сам оказва тонизиращо въз­действие върху психиката, дава усещане за сигурност и комфорт.

Ваната може да се прилага сутрин или -вечер в продъл­жение на няколко дни. След това тази смес от етерич­ни масла можете да носи­те в дамската си чанта и да вдишвате от нея, когато ви завладее усещане за студ. Мозъкът ви ще реагира на тази миризма също както на действието на топлата вана с тези етерични масла.

Дихателни упражнения

РЕЦЕПТА Това заимствано от йога упражнение се нарича „капалабхати" („диханието на огъня"). Изпълнява се от изправен стоеж, като кра­ката са разтворени на ши­рината на раменете, а стъ­палата са успоредни. I Ioema-вете едната длан на сльнче вия сплит и практикувай­те коремно дишане. Прити­снете леко - ще усетите, че при издишване стома­хът хлътва навътре, а при вдишване се издува. Напра­вете 3 серии от 15 рит­мични вдишвания и издиш­вания през носа. ЕфЕКТ Това упражнение ак­тивизира храносмилателния „огън", който според йоги­те отговаря не само за хра­носмилането, а и за „усво­яването" на заобикалящата ни обстановка (т.е. помага ни да реагираме адекватно на условията на външната среда). Дихателните упраж­нения цигун също са мно­го подходящи за сгряване. В енергийното тяло на човек действат два вида енер­гия ци — хранителна и за­щитна. Ако човек постоян­но мръзне, това означава, че неговата вей ци (защитна­та енергия) е слаба. За да уравновесите ин (студа), е необходимо да усилите ян (огъня). Това може да ста­не с помощта на динамични и вибрационни упражнения: кръгови движения с ръцете, прикляквания и подскоци.

Сгряващ чай

рецепта Почистете и рендо­сайте (на едро ренде) корен от пресен джинджифил. За­лейте го с вряла вода, до­бавете няколко зърна карда-мон, малко карамфил и ва­рете 10 минути до кипва-не. Налейте течността в чаша и когато чаят поизс-тине (непосредствено преди консумация), го подсладете с 1 ч. л. мед.

ефекти Според аюрведа джинджифилът и „сладки­те" подправки (кардамон, канела, карамфил и муска­тово орехче) притежават сгряващи свойства. А пък чаят - дори и да е горещ - невинаги сгрява. Зелени­ят чай например притежа­ва качества на енергията ин, т.е. студ, и оказва ох­лаждащ ефект. Изключение от зелените чайове прави жасминът. Той има сгряваш ефект, въздейства непо­средствено на черния дроб и ускорява всички процеси в организма. Червеният и чер­ният носят качествата на ян - забързват всички реак­ции. В процеса на фермен­тация тези чайове буквал­но попиват свойствата на енергията на огъня.

Масаж на ходила

и длани

Рецепта Тъй като стъпалата и дланите са своеобразна карта на целия организъм, ако успеете да ги стопли­те, усещането за топлина ще стигне до цялото тяло. Масажът е най-бързият на­чин за стопляне при вся­какви условия. Използвай­те смес от етерични масла от градински чай и джин­джифил в съотношение 4:2. Тази смес разтворете в 10 мл топло растително баде­мово олио (или друго расти­телно масло).

След като нанесете мал­ко количество от сместа върху стъпалата или длани­те, масажирайте поотдел­но всяко пръстче с кръгови движения - от върха към основата. Така ще активи­зирате лимфопотока и кръ­вообращението.

ЕфЕКТИ Масажът има миг­новен сгряващ ефект. Мо­жете да го прилагате все­ки път, когато изпитва­те стрес - той освобожда­ва кръвоносните съдове от спазми и помага да преодо­леете синдрома на студени­те ръце, свързан с наруше­ние на вегетативната нерв­на система.

Аромотерапевтите се къл­нат в сгряващите свойства и на маслата от лимон и камфор. Достатъчно е даже само да ги помиришете, за да се стоплите.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

figurata.com

Няма коментари: