петък, 7 ноември 2008 г.

Десет тайни на успеха за бизнес дамата

Какви са тайните, които помагат на жената да постигне успех в бизнеса?

1. Жената има преимущества В бизнеса са важни деловите качества, а не полът. Жената в бизнеса се намира в по-изгодно положение от мъжа - ние можем да си позволим да изразяваме своите емоции и открито да преживяваме неуспехите. Днес в България голяма част от малкия бизнес и фирмите в сферата на услугите се ръководят от жени. При това нивото на банкрути на тези предпри­ятия е три-четири пъти по-ниско, отколкото в средния бизнес. Това е така, защото жените подхождат към решение на въпросите по-претегле-но и се уповават на

интуицията си. Затова въпросът струва ли си жената да започва собствен бизнес зависи от личността, а не от полова­та принадлежност.

2. Образованието е важен, но не реша­ващ момент Висше образование В живота е важна гъвкаво­стта, а това не се учи в училище. Не искайте от децата си отлични оценки. Главното в живота е да се занимават с любимото си занимание.

3. 3а да постигнете целите си, трябва да положите усилия Трябва да мечтаете, но само да се мечтае не е достатъчно. За постигане­то на целите е необходимо да положите и усилия. Ако искаме да се качим на следващото стъпало, не трябва само да лежим на дивана и да размишлява­ме, че утре ще станем по­добри. Разбира се, ще станете - по-добре ще се вкопаете в дивана. На първо място е желани­ето, но по-нататък трябва да полагате усилия в действията си за постига­не на целите.

Винаги се радвайте. Нещо повече - винаги раздавай­те аванси, помнейки

прекрасния пример от живота - когато детето прави първите си крачки, родителите го хвалят и подкрепят: «Браво! Справяш се чудесно!» Хвалете и уверявайте в резултата, който ще се получи - и действително, всичко ще се получи добре. Акцентирайте на това с много голямо внимание.

Още един добър съвет към онези жени, които искат да станат предприемачи, а не наемни мениджъри. Много често, особено ако в нейното обкръжение подобни примери няма, всички се отнасят скеп­тично към нея: «Ти луда ли си? Никога няма да успееш!»

Не разкривайте идеите си. Както цветенцето, поникващо в асфалта, трябва да укрепне преди да разцъфне, така и вашите идеи. Полезно е да разговаряте с хора, които вече са постигнали успех на това поприще, но никога не говорете с хора, които ви знаят «както обикновено». Често ние разказваме на приятелките си или на мама, които веднага реагират: «Какво гово­риш? Това не е за теб!» И- бум! - всичко е загубено. Ценете идеите си!

4. Семейният бизнес има плюсове и минуси

Много компании започват работа именно с цялото семейство. На първия етап това е логично и оправда­но: със „своите" е по-лесно да се договориш, да взаимодействаш, да разчиташ на подкрепа, че ще запазят в тайна вашето ноу-хау.

От друга страна, има и минуси: вътресемейните конфликти се пренасят на работа и много често от родственника изискваш много повече, отколкото от работника. Затова, ако сте решили да започнете семеен бизнес, трябва много точно да разберете слабите и силните страни на роднините си и да умножите последните. И най-важното: трябва да уточните кой ще взема решения - във всяка сфера на бизнеса трябва да има отговорно лице.

5. Подбор на персона­ла - най-важният момент

Когато приемате на работа сътрудник, трябва да вземате под внимание доколко е стабилен той в семейството. Ако жената е омъжена, това е плюс, даже трябва да се гледа продължителността на брака. Също се гледа колко често човек е «скачал» по други предпри­ятия, доколко е верен и лоялен. Умението му да гледа в перспектива - какво иска да постигне, има ли цел.

Важно е също така колко бързо жената отговаря на въпроса: «Кой ще гледа детото, ако се разболее?». Тук трябва да има готов отговор - например баба или детегледачка.

6. Без настойчивост няма бизнесмен Енергичност, предприем­чивост, огромно желание да постигнете успех в работата си. Без тях, даже с големи финансови инжекции отвън, нищо няма да постигнете.

7. Семейството и кариерата са напълно съвместими Любовта към децата не означава редовно да миеш дупето или лицето на детето, да го храниш и поиш. Това означава то е много важно! - да реализирате себе си, своте таланти. Собстве­ното духовно развитие трябва да бъде приори­тет. Ако вие реализира­те талантите си, то и детето ви ще започне да реализират своите. И никога няма да ги забрави.

Тоест, ако в детството си детето е искало да свири на тромпет, то никога няма да стане лекар, колкото и дългогодишна семейна традиция да е била медицината. И още нещо: ако искате да постигнете успех и в двете сфери, учете се да планирате времето си съвсем грамотно.

8. Любовта към работа­та е компонент на успеха

За да върви работата ви, трябва да я обичате. Това води до отлични резултати. Любовта към работата, желанието за повече и по-добро, вдигане на летвата е този колосален мотив, който позволява без да се спирате да достигате все по-нови хоризонти. И още: необходимо е да не се боите от неуспехи. Те са вашите бъдещи

перспективи и вероятност | за бъдещи успехи. Усмих-i вайте се на своите неуспе-| хи!

9. Важен е позитивизмът

Помнете поговорката: „Веселете се два пъти повече и парите ви ще станат два пъти повече". Просто много често забравяме, че веселието и радостта привличат в живота веселие и радост и нищо друго, така че трябва винаги да се стремим към това. И да работите, и да учите -трябва да сте весели. Животът ни е дар и ние трябва да използваме този дар.

10. Женствеността не е пречка в бизнеса

Жента може и трябва винаги да се чувства Жена. Не забравяйте: както се чувствате, така ще ви възприемат околните. Жената в бизнеса може да бъде женствена. Да носи красиви вещи (не такива, които разголват тялото, а красиви), които могат да подсилят вътрешната красота. И да се грижи за себе си, предоставяйки на тялото си максимум удоволствия. Защото тялото е храм на душата и с грижата за тялото ние отдаваме дължимото на душата си, която е творение на Всевишния.

chudesa.net

Няма коментари: