петък, 7 ноември 2008 г.

10 лесни начина да се чувстваме добре

1 Усмихвайте се

Усмивката ни прави щастливи. Учени са установили, че гримасата при усмивка променя кръвообращението на черепа, а това води до емоционални промени. Ако ви е наистина трудно да се усмихнете, тогава по-добре захапете леко молива, вместо мускулите на бузите ви да се свиват кунвулсивно.

2 Музикална терапия

Ако искате да си подобрите настроението, просто си пусне­те любимата музика. Учени са открили, че музиката активизира онази част на мозъка, която отго­варя за удоволствието, възбудата и удовлетворение^ >. При слуша­нето на приятна м) зика се отделя допамин - хормони т на задоволс­твото и щастието.

3 Водете си дневник

Всяка вечер си записвайте три хубави неща, които са ви се случили през деня. Прочетете ги след седмица и ще остане­те изненадани колко добре се чувствате. Специалистите препоръчват този метод, който ще ви помогне се съсредото­чите върху положителните страни на живота, вместо да се фокусирате върху негативното. Набавете си хубава тетрадка, без да пестите парите.

4 Яжте разумно

Отървете се от чувството на вина след нездравос­ловно похапване. Завър­шете обяда с нещо сладко, но богато на протеини и растителни влакна. Доказано е, че високопро-теиновите храни предиз­викват силно чувство на задоволство. Опитайте кисело мляко с високо съдържание на протеин и влакна.

5 Пожертвайте нещо за другите - или прегърнете някого!

Научните изследвания доказват, че посвещаването на благородна кауза активизира онази част на мозъка, която произвежда хормони на задоволството и щедростта като окситоцина. Можете да се заемете с благотворителност или да сътрудничите на някоя фондация. Същият ефект има и една силна прег­ръдка с любим човек, както са устано­вили учени от Северна Каролина.

6 Поемете дълбоко дъх

Намерете най-близката хлебарница и в продължение на пет минути вдиш­вайте аромата на прясно изпечен хляб. Научните изследвания са установили, че миризмите оказват силно въздейс­твие върху лимбичната система на мозъка, което влияе върху производ­ството на хормони, а следователно и върху емоциите. Очевидно ароматът на топъл хляб е от онези неща, които могат да ни накарат да се чувстваме щастливи, докато лавандулата успоко­ява, а цитрусите освежават.

7 Движете се

Факт е, че движението стимули­ра ендорфините - хормоните на щастието, и кара кръвта ни да се движи по-бързо, а това се отразява и върху настроението ни. Мързе­луването, колкото и да е примам­ливо понякога, ни прави вяли и отпуснати. В някои страни уч­режденията харчат милиони, за да изкарат хората от колите им и да ги накарат да ходят пеша или да карат колело. Възползвайте се от всяка възможност да се раздвижите!

8 Медитирайте

Чувствате се смазани от пътуването до работата и обратно? Отделете 10 минути за кратка медитация. Съв­сем сериозно! Това може да означава просто да поседите и да се вслушвате в дишането си. Можете да медитирате и докато вървите или вършите нещо простичко. Изследванията показват, че хората, които медитират през деня, са по-щастливи, защото умеят да сте­пенуват нещата.

9 Поставете си цел

Да си поставите осъществими цели е добър начин да запазите доброто си настроение. Не е нужно да са гранди­озни - можете да се заемете с благотво­рителност, да откажете цигарите или просто да спрете да си гризете ноктите. Набележете си план и стриктно се при­държайте към него. Не се стресирайте, ако се наложи промяна, и не се уко­рявайте. В крайна сметка ще изпитате усещането, че сте постигнали нещо забележително, и ще се почувствате великолепно!

10 Силата иа растенията

Едно изящно цвете на бюрото ще ви помогне да понесете скуката в работата. Изследванията показват, че растения като лилии и палми не само повишават нивото на кислород, но и премахват токсините във въздуха, изпускани от килимите, мебелите и други синтетич­ни изделия. 15-20 растения са достатъч­ни да прочистят въздуха в офис от 150 кв.м или пък в тристаен апартамент.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

figurata.com

Няма коментари: