петък, 21 ноември 2008 г.

Мъчи ни кашлица- какво да правим?

Метеорологичните динамич­ни промени в този сезон улес­няват простудите. Наистина кашлиците зачестиха, но важно е да се знае основното за тях и да се лекуват правилно.

Има две основни групи при­чини за зачестяването на каш­лицата: външни и свързани с ор­ганизма. Външните са ясни: влошени метеорологични усло­вия, масови контакти между хо­рата (здрави и кихащи, кашля­щи); замърсен въздух, който съ­държа вредни газове, повече въглероден двуокис и по-малко кислород. От вредните газове на практика тютюневият дим най-бързо и опасно уврежда диха­телните пътища.

Как реагира организмът на това и защо се появява кашли­цата. Поначало кашлицата е за­щитен рефлекс на дихателните пътища: почиства от вредни га­зове и примеси вдишвания въз­дух и увеличения секрет в бели­те дробове. Има много научни изследвания и доказателства за вредата от тях, особено за тю­тюневия дим. Той предизвиква кашлица - в началото рефлектор­на, очистваща. Но ако вдишва­нето на тютюневи газове продъл­жи и е системно - процесът ста­ва болестен. Появява се мъчи­телна кашлица, в началото от го­рен тип (носоглътка, фаринкс, ларинкс), но промените обхва­щат и трахея, бронхи, алвеоли (бронхити, емфизем). Стига се и до дихателна недостатъчност и белодробно сърце с всички ин-валидизиращи последици.

Каква е повредата в белите дробове? Нормално в лигавица­та на горните дихателни пъти­ща има особени ресничести клетки. Те имат задачата на ес­тествена бариера за белите дро­бове (оттам и за организма), по­ради уникалното си свойство да „разпознават" вредните приме­си във вдишвания въздух и да ги изчистват. Но когато вредни­те съставки във въздуха са пос­тоянни, ежедневие, стига се до парализиране на ресничестите клетки в дихателните пътища и очистването намалява и свър­шва. Създават се условия и за активиране на нормалната бак­териална флора на белите дро­бове и тя лесно се превръща в болестна.

Важно е да се знае, че в на­чалото кашлицата винаги започ­ва като рефлекторна и този ефект трябва да се използва (не бързайте с лекарствата).

Началната кашлица е суха, дразнеща, с променен глас, мо­же да е еластична. Тя насочва към възпаления на носа, фарин­кса. Когато болестният процес

figurata.com

Няма коментари: