петък, 21 ноември 2008 г.

SPA удоволствия

За да се поглезите и да се отпуснете след тежката ра­ботна седмица, не е необходимо да по­сещавате специализиран SPA център. Можете да превър­нете банята си в екзотичен оазис, където да релаксирате и същевременно да се погри­жите за красотата си. Трябва да отделите един ден само за себе си, изключете телефона и се потопете във вълшебст­вото, наречено SPA.

АРОМАТНА ВАНА

Като начало, започнете своя SPA ден с една отпус­каща и разкрасяваща вана.

Разтворете соли за вана във водата (най-добре е, ако съдържат морски елемен­ти), капнете няколко капки лавандулово масло, което влияе отпускащо на сетивата. Ако кожата ви е мазна, сложете във водата масло от невен (може и цели цветчета) или изстискайте половин лимон. За суха кожа - розово масло и малко зехтин. Чувствителната кожа ще се успо­кои, ако във водата сложите сока на половин портокал или чай от лайка. Докато лежите във ваната, може да се погрижите за нежната кожа около очите. Вземете два тампона за грим, натопе­те ги в студен чай от мащер­ка или мента и ги наложете върху клепачите. Оставете ги поне 10 минути. Докато сте във ваната, благодарение на горещата вода, кожата омеква и след като излезете е най-добре да ексфолирате цялото тяло, за да обновите кожата и да се отървете от мъртвите клетки.

През зимата хапваме по-тежки храни, излизаме по-рядко на чист въздух и всичко това води до нат­рупване на токсини в орга­низма. Можете лесно да се справите с тях! Достатъчно е да си вземете специална пречистваща вана. Разтворете в горещата вода половин пакет морска сол, добавете чаена лъжичка зехтин и няколко капки сок от грейпфрут.

Ако искате да си вземете отпускаща и регенерираща вана, смесете сушени цве­тове лавандула с настъргана кора на един лимон. Сложете сместа в платнена торбич­ка и я потопете в горещата вода.

Днес повечето жени рабо­тят на компютър и прекар­ват зад бюрото минимум 8 часа на ден. За да облекчите болките в гърба и напреже­нието в областта на кръста и раменете, добавете към водата във ваната две капки евкалиптово масло, две капки масло от мента и две капки масло от мушкато (ако не разполагате с масло от мушкато, сложете във водата няколко цветчета). Отпусне­те се за около 15 минути.

Докато сте във ваната, съсредоточете се в дишането си, отпуснете ръцете и краката си, затворете очи. Главата и раменете трябва да са над водата.

Ако нямате вана, можете да я замените с топъл душ. Докато сте под душа, изпол­звайте ароматен и мек душ­гел, като към него върху гъбката за баня добавите и маслата, съответстващи на типа на кожата ви. Може­те да си направите много ефикасен хидромасаж, ако имате душ тип слушалка. Редувайте топла и по-хлад­на струя вода върху бедрата, корема и дупето. Така ще стимулирате кръвообраще­нието в тези зони, което ще намали мазнините там.

За тези от вас, които имат загрубяла кожа на стъпа­лата и мазоли, е специал­ната вана за крака с лайка.

Смесете две чаши чай от лайка с две чаени лъжички масло от мента. След това добавете сместа към гореща вода, в която потопете краката си за около 20 минути. След като ги извадите от ваничката, масажирайте ги с мек ексфолиант за лице в продължение на 5 минути, отмийте продукта с топла вода и нанесете подхранващ крем за стъпала.

След като излезете от банята, нанесете с масажни движения подхранващ лосион за тяло. Отделете специално внимание на бедрата. Масажирайте ги с леки кръгови движения - от вътрешната и външната страна. Коремът и гърдите също имат нужда от лек масаж, както и ръцете (от лактите до раменете). По този начин ще подпомогнете кръво­обращението и доброто оросяване на крайниците, особено важно в хладните зимни дни.

Освен, че ще ви помогне да забравите за стреса и ежедневи­ето, SPA терапията в домашни условия ще ви дари и с блестя­ща красота.

Когато е студено, косата се спарва под шапката, което води до раздразнение на скалпа и до поява на пърхот.

Овлажнете косъма и успокой­те кожата със следната маска: смесете един пресован банан с две чаени лъжички гроздов сок. Втрийте добре маската и я оставете да подейства около 30 минути. За да подсилите ефек­та, можете да покриете косата с шапка за баня, докато лежите във ваната. След това отмийте обилно с шампоан.

За да смекчите и подхраните изсушената в зимните дни кожа, смесете 250 грама мед с 10 капки лимонов сок. С получената смес масажирайте лицето около 5 минути, след което поставете предварително охладени в хладилника пар­ченца краставица и ги оставете върху лицето си за около 15 ми­нути. После почистете лицето с мек лосион и нанесете подхран­ващ крем.

Много вкусна и ефикасна маска за подхранване на всеки тип кожа е шоколадовата!

Разтопете на водна баня един шоколад (за предпочитане нату­рален), добавете две-три капки сок от портокал и оставете да се охлади леко. Нанесете на добре почистено лице и оставете да престои около 15 минути. Изп­лакнете обилно с хладка вода.

Подсилете ефекта на проце­дурите с подходящи аромати - свещи или индийски пръчи­ци. Препоръчваме ви такива с аромат на сандалово дърво, момина сълза, ванилия, кайсия и лимон.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

figurata.com

Няма коментари: