сряда, 3 юни 2009 г.

100 години живот

Според столетниците, освен планинският въздух и изобилието от плодове, също и лукът и чесънът им помагат да живеят много години.
Чесънът е изключително полезен както за възрастните, така и за децата, но за лечебни цели може да се използва само след консултация с лекар.
Зеленият чесън е един от най-ценните зеленчуци през пролетта. Той съдържа повече витамин С и каротин от зрелия чесън. Когато се приема в сурово състояние като салата или като подправка в различни ястия и сосове, чесънът укрепва организма и го предпазва от много заболявания. Но и той, като всеки продукт, има своите тайни:
1. При приготвянето на почти всички ястия с чесън той може да се добави 1-2 минути преди или след включването на котлона. Ако се прибави по-рано, вкусът му ще изчезне безследно, ако е много - ястието ще има неприятен горчив вкус.
2. Ако чесънът се добави в изстиналото ястие, вкусът му ще доминира и нищо друго няма да се чувства.
3. Чесънът не е подходяща подправка за риба, но отлично се комбинира с почти всички морски дарове: скариди, раци и калмари.
4. От всички видове месо агнешкото се съчетава най-добре с чесън.
5. Чесънът е подходяща подправка за зелена салата с домати и краставици.
6. За задушено месо, калмари, раци, варени и запечени зеленчуци се приготвя френски сос Айоли.
7. Сос Ескарго е незаменим за скариди и задушени на пара броколи.
8. Истинските кулинари използват само прясно нарязан чесън, а не прах.
9. Очуканият и ситно нарязаният чесън имат по-силен вкус и аромат в сравнение с едро нарязаните скилидки.
С чесън всичко е по-вкусно. Като подправка се съчетава много добре и с месо, и със зеленчуци. Но при варенето губи част от своите вкусови качества.

Няма коментари: