четвъртък, 11 юни 2009 г.

Лекар лъжец убива цялото си семейство

Жан Клод Роман -извергът, потресъл франция с наглостта и жестокостта си, който излежава доживотна присъда.
На 9 януари 1993 г. Жан Клод Роман, уважаван френски гражданин, завършил медицина, служител в Международната здравна организация, женен, с две деца, застрелва жена си, децата и родителите си и прави неуспешен опит за самоубийство. Известно време преди това вероятно погубва тъста си и се опитва да убие любовницата си.
Следствието разкрива удивителен факт: Роман не е завършил, не е лекар и не е работил никъде. Цели 18 години Жан Клод е лъгал всичките си близки и е живял, харчейки парите, които са му поверили за "управление" родителите и тези на жена му. Започнал с една лъжа, която повлякла втора, после трета, Роман не е могъл вече да спре и когато парите свършват и се появява заплаха от разкритие, прибягва до най-чудовищното средство - убийството. Осъждат го на доживотен затвор.
Тази реална история е разказана от Емануел Карер в романа му "Врагът". Авторът е внук на руски емигранти, син на известната френска интелектуалка Елен Карер д'Анкос. През 1984 г. той издава първата си книга "Смелост". Поразен от аферата Жан Клод Роман, която потриса френското общество през 1993 г., Карер присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерение да напише книга. Така се появява "Врагът " - това е прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. През 2002 г. книгата е екранизирана от Никол Гарсиа.
" Направих опит да предам ден по ден живота на този самотник и измамник, да си представя какви мисли са се въртели в главата му през безкрайните празни часове, прекарани не на "работното" му място, а по паркингите край магистралите и в горите на Юрските планини” - казва писателят. „Опитах се да разбера какво в това екстремно човешко преживяване ме е развълнувало и би развълнувало всекиго от нас." Книгата вече е на книжния пазар, преведена от издателство "Колибри".

Няма коментари: