неделя, 7 юни 2009 г.

КОТКА ЗА 6000 ЕВРО ПОКАЗАХА НА ИЗЛОЖБА

През изминалия уикенд в музея „Земята и хората” се проведе международна изложба на котки. Любителите на мъркащите домашни любимци можаха да се насладят на едни от най-екзотичните и по-родисти екземпляри от фелиноложката сфера. Международно жури следеше за породата, цвета и други показатели. Котките се състезаваха в четири категории персийски и екзотични, които са дългокосмести; полудългокосмести, като турска ангора; късокосмести, като бенгалските; и сиамски и ориенталски.
Най-голям интерес сред посетителите на изложбата предизвикаха котките от породата Канадски сфинкс. Това необичайно създание веднага приковава погледа върху себе си. Като че ли пред нас е съживено изображение на древноегипетска котка. Трудно човек може да си представи нещо по-шокиращо и същевременно толкова хармонично. Освен пълното отсъствие на козина, което се компенсира с изобилието от гънки, природата е надарила канадския сфинкс със силно мускулесто тяло, оригинална глава с огромни уши и умни очи. Това е котката на фараоните и се отнася към най-редките и странни котки в света. Никой не остава равнодушен при вида на това удивително животно. Когато го погледне човек, има чувството, че е дошло от друга галактика. Всеки, който рискува да вземе тази котка на ръце, няма да иека да я пусне. Тялото й е горещо, голо и велурено. Това е и основно преимущество, тъй като не се налага да чистите косми из цялата къща. Освен най-екзотична и рядка, тя е и най-скъпата котка в света. Цената започва от 1000 евро и може да достигне 6000 евро. Това оправдава името на породата, като доказва, че тя е само за фараони.
Особено интересни, най-вече за децата, бяха бенгалските котки. Те са сравнително нов вид домашни любимци. Собствениците им споделиха, че често задаван въпрос е: "А няма ли да изяде стопанина си?" На това те отговарят, че този вид мъркащи животинки демонстрират признаци както на луда любов, та ка и на голяма агресия, особено към непознати. Породата е кръстоска между дивата азиатска леопардова котка и домашната котка. Затова при нея външният вид е най-характерен - прилича на леопард.
Норвежката горска котка Аврора се явява на изложба за втори път, въпреки че е само на осем месеца. Стопанката й признава, че е много гальовна и любвеобвилна. Тук особено внимание се отделя на козината. Аврора се къпе поне веднъж седмично и се реши всеки ден, за да не се сгъстяват космите. Ушите и очите също се нуждаят от старателни грижи. Една от най-едрите котки на изложбата беше Джой -представителят на породата Мейн Кун. Неговата родина е Северна Америка. Именно затова тези котки обичат природата и по-добре се отглеждат в двор. Имат необикновено рошава опашка и доста голямо тяло. Мейн кун е великанът на котешкия свят. Той гледа гордо от височината на своя ръст. Тъй като тези котки идват от Канада, лапите им са доста едри и играят ролята на снегоход. Те са много интелигентни, съобразителни и лесно се приспособяват към живота на село и в градската квартира. Лошото при тях е доста дългата козина, която ще виждате навсякъде в дома си.
Посетителите на изложбата се забавляваха най-много с атрактивните и забавни гри на Американския кърл. Това са котки, които лесно се поддават на възпитание и дресура.
Независимо от любовта си към игрите, те предпочитат компанията на собственика си пред общуването със своите събратя. Обожават дългите разходки със стопаните си и гордо пристъпват до тях. Американския кърл притежава и удивителни уши, които описват дъга, обърната назад най-малко на 90 градуса, и са украсени с пищна козина. Тези котки са много мили, трогателни и пухкави. С игрив поглед те мъркат доволно и се търкат в краката на стопаните си.

Няма коментари: