четвъртък, 11 юни 2009 г.

Ако съдбата лимон ти поднесе, направи си кайпириня

Искате ли да си забъркате един от най-приятните, разхладителни и екзотични коктейли? Отговорът е в последната премиера на театър "Зад канала" - "Перла" на бразилския драматург Мауро Рази. Втората премиера уважи посланикът на страната у нас Пауло Америко Вейга Воловски и обеща на всички, които харесат пиесата, да ги почерпи с по една кайпириня.
Идеята е от пиесата, а това е един от най-прочутите южноамерикански коктейли. Тъкмо той е увековечен и в пиесата -тъжният романтик Христо Мутафчиев в ролята на бащата, който цял живот забърква опиващи миксове от алхокол, плодов сок и лед, подарява за последния ден на жена си носталгичен надпис: "Ако съдбата лимон ти поднесе, направи си кайпириня". „Тя се прави от 60 мл. каша - 40% бразилски концентрат от захарна тръстика, който у нас се продава за около 17 лв., по 1 с.л. пресен сок от лайм и кафява захар и настъргана кора от лайм. Смесва се в шейкър с натрошен лед и се сервира с резенчета лайм”.
Според статистиката само в Рио де Жанейро повече от 300 хиляди зрители е събрала "Перла" от 1949 до кончината на писателя Рази през 2003-та. Постановката на пиесата у нас е първата в Европа. Тя е дело на Бина Харалампиева. За нея пиесата е не само находка, а и забавление, макар да признава, че я е изцедила. "В "Перла" се третират ситуации, близки до тези в България, макар методът да с нетрадиционен - диалог на сина Пенко Господинов/с починалата му майка Светлана Янчева - казва Бина.” Дълбах, докато стигна до същината - една странна и смешна човешка история. Тя е любовна, но не по сюжет, а спрямо това, което свързва хората - интимност във формат на шоу, на карнавал. Основата в пиесата е кадроването на собствените преживявания. Докато ги пресъздадем, едновременно се забавлявахме и измъчвахме." Един твърде безмълвен, но и централен образ е на бабата във фамилията Илка Зафирова, която наблюдава отвисоко - в пряк и преносен смисъл - живота и отражението му в собствения си дом. В продължение на близо 2 часа тя стои на едно балконче и е свидетел на тъжни и радостни случки, на смърт и сватби, на любов и алкохолни опиянения.
Останалите актьори също заслужават адмирации. Това са Таня Пашанкова в ролята на дъщерята, сестрата на Перла - Василена Атанасова, чудесно справяща се със съдбовното си наказание, приковало я в инвалидна количка, и, разбира се, Александър Кадиев, който ефектно преминава през сцената като рокаджия, любител на високите скорости, докато добие "просветление" на евангелист и диктатор в семейството за съпругата си Таня Пашанкова.

Няма коментари: