четвъртък, 11 юни 2009 г.

Синът на Чикатило завиждал на баща си

Родният син на един от най-страшните серийни убийци в света - Андрей Чикатило, подчертано завиждал на баща си за кървавите му подвизи. 40 годишният Юрий Одначев нарочно сменил фамилията си, за да изгради свой почерк. Преди броени дни в Харковска област на Украйна той бе арестуван по подозрение в убийство на свой приятел.
Мрачната история започнала да се разплита, когато в местна болница бил докаран млад мъж в безпомощно състояние. Непознатият имал множество дълбоки и кървави рани. Едва седмица по-късно потърпевшият Николай успял да разкаже на криминалистите какво му се е случило. По неговите думи той и приятелят му Юрий една ранна сутрин пътували с кола по бизнес дела. Спрели на пътя по естествена нужда. Изведнъж ортакът му извадил от джоба на якето си нож, нападнал го и без никаква причина започнал да забожда острието на хладното оръжие в тялото му. Когато задоволил зверските си мераци, избягал пеша. Раненият смогнал някак да се добере обратно до автомобила си, да го запали и да тръгне. С нечовешки усилия на волята Николай се добрал до близкия пазар и главата му клюмнала безпомощно върху волана. Минувачи извикали бърза помощ и жертвата се свестила часове по-късно в болницата.
Приятелят на Юрий изкарал цели две денонощия в интензивното отделение и лекарите, оценили състоянието му като тежко, се борели да спасят живота му. Последвало бавно и мъчително възстановяване. Майка му дошла да го прибере от болницата и лечението продължило у дома. Положението на ранения изглеждало още по-сложно поради факта, че от петнайсет години бил активен наркоман. Пред съда Юрий отричал, че е искал да убие приятеля си. Не признавал и явното си намерение да тръгне по стъпките на известния си баща. Въпреки това нито за миг не отричал роднинството си с Андрей Чикатило. Даже казал, че се гордее с татко си и му завижда за славата. Юрий се заселил в Харков през 90-те години на миналия век. Отдавна бил известен на полицията със значителния брой кражби, лично негово дело.
Баща му Андрей Романович Чикатило е автор на 56 доказани убийства, извършени в продължение на двайсет и две години. Казват обаче, че на съвестта му тежат 65 живота, като сред жертвите му има малки момичета и момчета. Чикатило бил арестуван през 1990 година при мащабна полицейска операция, струваща тогава на държавата 10 милиона рубли.
Докато бил в камерата на смъртниците, Андрей Чикатило непрекъснато пишел молби за помилване. Адресирал жалбите си лично до президентите. Последната, до Борис Елцин, била категорично отхвърлена. Серийният убиец бе осъден на смърт и присъдата бе изпълнена в Новочеркаския затвор.
Топченгето, заловило Чикатило и още куп изверги, се казва Амурат Яндиев. Той издаде книга за това как да не станем жертва на серийни убийци. Според опитния криминалист твърде трудно е да разпознаем злодея сред останалите хора. Обикновено е облечен в сиво и гледа да се слива с тълпата. Може да го издаде единствено погледът, който шари на всички посоки. Яндиев съветва никога да не влизаме в диалог с непознати хора, особено когато държат да ни заговорят на тъмни места - по неосветени улички и паркове. Колкото и да са красноречиви, не бива да ги допускаме до себе си. Най-доброто решение е усъмним ли се в някого, веднага да бягаме.

Няма коментари: