четвъртък, 11 юни 2009 г.

Директорката на училище "Св.Климент Охридски" Нели Костова : Всеки от моите преподаватели разполага с лаптоп

В училището на г-жа Костова получават образованието си 1750 хлапета от първи до дванайсети клас. Дори най-малките говорят английски, немски и руски език. Възпитаниците на обявеното за "училище без насилие" по програмата на Юнеско 32 СОУ се явяват на олимпиади и състезания в Румъния, Италия,
Гърция, Португалия, Чехия и къде ли не по света и винаги се връщат с награди. Издават собствен вестник, имат си дори оркестър. Правят изложби, на които събират благотворително пари за благородни каузи. Само на последната по случай Великден измайсторили свещници, продали ги и получили за тях 500 лева. Училището се гордее и с отборите си по футбол, баскетбол и волейбол, които имат спечелени общински първенства. Малко български училища могат да се похвалят, че преподавателите им, както е тук, са минали през психолог и знаят как лесно да общуват с децата. Смятат, че знанията трябва да се поднасят интересно, за да са достъпни за възрастта им. Всеки учител разполага със собствен лаптоп, на който често онагледява материала в час.
"Искам на всяка цена моето училище да е на европейско ниво", заявява г-жа Костова и го доказва. За първи път в България именно в това школо е приложена програмата "Леонардо да Винчи" към ЕС, чиято цел е да се определи професионалната ориентация на децата. Осъществена е с помощта на Индъстри Уоч и Софийския университет. В психологическия експеримент участвали 238 ученици от пети, шести и седми клас. Попитани били коя професия биха си избрали за в бъдеще. Най-голям процент от тях посочили, че биха се занимавали с изкуство, като отдали предпочитанията си на актьорство, пеене и музика. Причината е по-доброто заплащане и атрактивността на тези професии. Децата се интересуват още от право и медицина и с удоволствие биха им се посветили. Някои искат да се отдадат на спорта и едва малка част - на науката. Никой не пожелал да стане политик...
Децата, които искат да учат в "Св.Климент Охридски", всяка година са твърде много. Предимство за първолаците получават тези, които живеят в района или имат по-големи братчета и сестричета в същото училище. А тези, които идват след седми клас, държат изпит по български и математика.
Д2 заинтригувани от школската Банда. Петър, Деян, Светльо, Теодор и Радо, КОИТО свирят и пеят в училищната музикална банда, тези дни са особено горди. Причината е, че са били забелязани не от кого да е, а от талантливите музиканти от Д2. Предстои младите изпълнители, които свирят на китари и барабан, да изнесат концерт, на който ще присъства и ще ги подкрепя цялото училище. Естествено, поканени са и членовете на Д2. Ако се справят добре, могат" да получат огромна за тях
награда и тя е запис на песен и клип в професионално студио, подарък от известната група. Само че за да се преборят за нея, момчетата от "Св.Климент Охридски" ще трябва да се състезават с изпълнители от други училища. Такова е условието на конкурса, определено от професионалните музиканти. Всъщност голямата мечта на Петър, Деян, Светльо, Теодор и Радо е някой ден да направят собствено студио и отсега си събират пари.
Илия пребори олимпиада по география.
Единайсетокласникът Илия, вместо да се шляе по кафенета и дискотеки, сразил противниците си на Националната олимпиада по география и икономика. Талантливото момче се класира второ, ала догодина се зарича да не отстъпи по никакъв начин лидерството. Илия се справил с предварителния тест от 40 въпроса. После решил още двайсет и накрая преборил видеовъпросите, над които пъшкали участници от цялата страна. Неговото семейство не се занимава професионално с география, но той има амбицията някой ден да усвои в дълбини тази наука. С едни гърди е пред съучениците си от други училища, тъй като владее предмета дори на английски.
" От първи клас съм в това елитно училище и съм получил добро образование", разказа медалиста в олимпиадата. Единадесетокласникът подчерта, че той и съучениците му толкова си обичат учителите /нещо не твърде често срещано у нац, че искат да ги поздравят. "Нека кажем добри думи за госпожите Костова, Нешева, Георгиева и Жечева", помоли Илия.

Няма коментари: