четвъртък, 11 юни 2009 г.

Кой казва, че хората спазват обичаи, само когато се женят?

В много държави по света е прието дори при развод двойките да се придържат към определени правила на поведение. Древните римляни били целомъдрени. Жените имали право да минават под венчило веднъж и не можели да поискат разтрогване на брака си. Затова омръзне ли му на съпруга семейният живот, той законно убивал половинката си.
Африканското племе Нарагу имало обичай цяла година младоженците да носят на лицата си маски. Ако нарушат свещената повеля, бракът им автоматично се смятал за невалиден. На остров Ява решиш ли да се развеждаш, трябва първо да посадиш пет дървета.
Традиционното английско право гласяло, че всеки мъж, който иска да се "отърве" от законната си половинка, трябва да я продаде минимум за шилинг. Намерили ли се купувач, сделката е сключена. През 9 век фермерът Джоузеф Томсън дори пласирал съпругата си за пет шилинга заедно с кучето й, порода Ню-фаундленд.
През осемнайсети век в Уелс процедурата по разводите била още по-интересна. Достатъчно било жената да яхне метлата, с която почистват дома си, и пред очите на съседите да се разходи с нея из квартала.
В едно от арабските емирства хората са далеч по-напреднали в отношенията си. Там булката, дръзнала да напусне мъжа си, се задължава да му
Изпрати смс. Чрез него трябва да го уведоми за намеренията си. Допусне ли обаче поне една правописна грешка, спукана й е работата.
Най-оригинална е идеята на жителите на остров Бажигош в Западна Африка. Инициатор на развод в тази далечна част от света може да стане единствено жената. Тя го получава веднага, стига да успее да окраде вещите на съпруга си от собствения му дом.

Няма коментари: