
Световни козметични фирми търсят родния продукт, какво да правим ние с ароматния цвят. Смесват се с вода и се загряват в дестилационни камери, в които се извършва двойна дестилация. За да се получи 1 кг розово масло, се дестилират около 3000 кг розови листенца. За 1 мускал (арабска мерна единица - 5 г) розово масло са необходими от 7000 до 15 000 розови цвята. Ето защо на световните пазари розовото масло е по-скъпо от златото. Българското розово масло има Жълт цвят със зеленикав оттенък, топъл плътен аромат и остър вкус. При температура около 20°С стои на кристалчета. Розовото масло съдържа 275 вещества, повечето от които с лечебни и козметични свойства. Основните съставки са фенилетилов алкохол, цитронелол, гераниол и нерол. Останалите компоненти са в малки количества, но са също толкова важни за неговото качество. Освен масло, при преработката на розовия цвят се получава и розова вода. Тя е натурален продукт, без съдържание на консерванти и добавки. Прилага се външно при възпалителни процеси, акне, зачервявания на кожата, слънчеви и други изгаряния. Българското розово масло присъства в състава на най-популярните марки. Много световноизвестни марки използват нашето розово масло в козметичните си продукти. Розовият крем за лице тонизира и омекотява чувствителната кожа. Маслото има релаксиращи свойства, ето защо е основна съставка в ароматерапията, използва се за масажи, инхалации, козметични процедури. Малко хора знаят, че розовото масло действа противовъзпалително и противоспазматично, затова се препоръчва при заболявания на белите дробове и камъни в жлъчката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар