сряда, 3 юни 2009 г.

Защо светът яде чесън

Чесънът е култивиран преди повече от 6000 години в Средна Азия. След това започнали да го отглеждат в Индия и Египет, а оттам е разпространен б целия свят.Според народната медицина чесънът повишава мъжката потентност. Древноримските военачалници го включвали в порциона на легионерите, защото според тях давал сила, мъжество и храброст на бойна, акумулирал енергия 6 организма.Древните германци също го използвали за поддържане духа на воините. Според древните саксонци чесънът притежава способността да отблъсква вампири. Със скилидка натривали ходилата и гърдите около сърцето.
В Древен Китай използвали чесъна за храна и с него гонели злите духове по време на погребални церемонии. Лечебните свойства на растението са известни от незапомнени Времена. Използвали го като противоотрова при всички видове отравяния, при катар на дихателните пътища, туберкулоза, чума, глисти. Още в 1875 година немският писател Георг Еберс публикувал рецепта, открита от него в египетски папируси от 1550 години пр.н.е. В нея били описани 22 лекарства, приготвени от чесън. През XVIII век в Лондон върлувала чума. Френските свещеници оцелели като по чудо, защото се хранели с чесън, а английските свещенослужители не употребявали чесън и били покосени от страшната болест.В народната медицина чесънът се използва за профилактика и лечение на стомашно-чревни заболявания, високо кръвно налягане, грип, ангина, кожни болести.Той предпазва от грип, ангина, синузит, лекува анемия.
През Първата световна война със сок от чесън, разреден с вода, лекували гнойни рани, което, е доказателство за антисептичните му свойства.
Нашата народна медицина отдавна прилага чесъна против атеросклероза, като противоглистно и бактерицидно средство при някои стомашно-чревни инфекциозни страдания.Съвременните изследвания доказват, че хората, които редовно ядат чесън, по-рядко боледуват от сърдечни заболявания. Чесънът пречиства кръвта и предпазва от опасните тромби.Растението има разнообразен химичен състав. Съдържа азотосъдържащи вещества, минерални соли, от които най-много калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, сяра, витамини от групата В, С, Б. Чесънът съдържа и етерично масло, на което се дължи специфичната му миризма. Освен това повишава апетита и регулира храносмилането, разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването. Луковицата му съдържа до 7% белтъчини. В него се намират големи количества фитоноциди - вещества с бактерицидни свойства, унищожаващи много видове бактерии.
Американски учени провели научен експеримент и стигнали до извода, че маслото от чесън притежава противораково действие. Според тях чесънът понижава нивото на кръвната захар и увеличава количеството на инсулина, което е особено важно за болните от диабет. Официалната и народната медицина препоръчват по 2-3 скилидки на ден срещу главоболие и безсъние. Сок от чесън се втрива в кожата на главата за засилване растежа на косата. За подобряване на храносмилането и апетита и профилактика на инфекциозните заболявания се препоръчва на обяд да се яде филийка хляб натрита с чесън (или да се хапват три скилидки чесън с кисело мляко 30 минути преди вечеря).
Чесънът понижава нивото на холестерола в кръвта. Вместо няколко цели скилидки е по-полезно да се изяде една, но стрита. При това се отделя веществото алицин, което регулира нивото на холестерола.

Няма коментари: