неделя, 29 март 2009 г.

Готвенето започва с едно докосване

Дигиталните сензори успешно заместват класическите ключове на котлоните, които регулират мощността на печката.
Производителите на бяла техника непрекъснато предлагат нови идеи, които променят вида на домакинските елекроуреди. Вече свикнахме със стъклокерамичните плотове и се убедихме в предимствата им, но ето че и те се усъвършенстват. Днес на мода са сензорите. Инфрачервените контролират температурата на храната. Благодарение на тях тенджерата няма да из-кипи, независимо колко течност има в нея. Така, без да стоите на пост непрекъснато край печката, ще сте сигурни в крайния резултат.
Дигиталните сензори заместват успешно класическите ключове на котлоните, които регулират мощността на електроуреда. Вместо тях, в единия край на стъклокерамичния плот има сензорна скала, която се задейства при докосване с пръст. Чувствителният на допир екран не е нещо ново в техниката - хай-тек феновете познават това постижение от работата с лаптоп, от дисплея на някои мобилни телефони или фотоапарати. Но котлонът със сензорна джаджа е новост - удобна и забавна. Сензорната скала е на едно ниво с плота с нагревателните зони, не се натрапва на поглеАко искате плавно да измените мощността на котлона, просто плъзгате пръст по скалата да и може лесно да се почисти с кърпа.
Обслужването също е съвсем лесно. Трябва само да изберете температурата, при която ще готвите, и да поставите пръста си върху съответното място на скалата. Подходящото ниво на мощност е активирано за съответната зона и готвенето започва, без да се налага да въртите копчета или да натискате бутони. Ако желаете плавно изменение на мощността, просто плъзгате пръст по скалата.
Устройството се нарича "Touch Slider", като за всеки котлон има по една сензорна скала. Има възможност за изключване на сензорната функция с цел зашита от деца или при почистване след готвене. Иновационната технология, вече е патентована и въведена от марката " Сименс". Ако все пак ви се струва ненадеждна, може да изберете керамичен плот с пиезосензорно управление (piezo-touch-control).
При него няма опасност да сбъркате, защото трябва леко да натиснете върху нарисуваното копче. В резултат натискът се преобразува в електрически сигнал и веригата се затваря. Управляващите копчета са разположени върху алуминиев пулт, разграничен от повърхността за готвене.

Няма коментари: