четвъртък, 19 март 2009 г.

И МАЛКОТО АНТРЕ СИ ИМА ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ

Въпреки тенденциите които навлизат от Европа за обединяването на антрето с дневната и разтварянето му в нея, за нашите климатични условия и жилищна практика, то все още е актуално. Добре е да го има, макар и съвсем малко по размер. Притеснените му размери, липсата на естествено осветление, функциите му на свързващо звено с другите помещения и не на последно място - многото неща, които трябва да приберем тук, правят обзавеждането му трудна задача. Главното е да се намери компромис при отчитане на разнообразните изисквания към антрето.
Играта с цветовете е част от изкуството за обзавеждане на антрето. Светлите тонове ще разширят оптически пространството, но има опасност то да стане скучно и безинтересно. Освен това, като се има в предвид каква улична кал внасяме в антрето, честото чистене при тях е неизбежно. По-практични са тъмните нюанси, но те могат да превърнат помещението в мрачна дупка. За да постигнете декоративен ефект и същевременно практично решение, комбинирайте няколко цвята, един от които да бъде акцент. Ролята на цветно петно може да поеме част от стената, ярко боядисани кутии за прибиране на вещи, гърбът на закачалката, абажурът. Тъй като помещението е без прозорци, изберете атрактивни ярки тонове -червено, оранжево, жълто, тревисто зелено, които да компенсират слънчевата светлина. В една по-модерна обстановка може да си позволите оригинални хрумвания, които да създадат настроение - апликации от букви, стилизирани фигурки, оригинална поставка за ключове, пъстра торба от басма за чехлите или ръкавиците и др. Върху челата на чекмеджетата залепете забавни цветни картинки, след което ги минете с лак, за да се почистват лесно. Подът, практичен и лесен за почистване, също може да се превърне в декоративен детайл. Комбинацията от два цвята - тъмен и светъл, винаги печели. Надлъжните широки райета ще създадат перспектива, шахматните плочки ще размият границите на малкото помещение.
Обзавеждането на тясното помещение е трудна задача. Светлите цветове оптически ще го разширят, а подът може да се превърне в атрактивен декоративен детайл.
Тъй като помещението е без прозорци, изберете атрактивни ярки тонове, а откритите закачалки не трябва да се претрупват с дрехи. Не забравяйте да намерите подходящо място за голямото стенно огледало.
Откритата закачалка за дрехи е доста по-удобна за ползване от вградения гардероб. Не забравяйте обаче, че тя е за инцидентно ползване и избягвайте да я претрупвате с палта и якета. На пазара се предлагат дизайнерски модели с оригинална или класическа форма, но всички те разчитат на това, че закачалката ще е почти празна.

Няма коментари: