четвъртък, 19 март 2009 г.

ДА НАДВИЕМ АДА С МУЗИКА!...

...И аз като Хайтов нося в себе си негодованието от някои програми на нашата телевизия, която налага пошли чужди предавания, насилие и гнусотии. „Хранят ни, както казваше той - с рафинирани трици (екшъни и трилъри) и тук-таме по някое зрънце истинска култура". За едно такова зрънце искам да ви разкажа...
Това е един чудесен детски фестивал, носещ името „Орфеево изворче".
Днес, сред толкова кич и мафиотски новини, сякаш стойностното и хубавото са изключение. Нека видим това изключение и му се порадваме.
Всяка година на 20, 21 и 22 март в Стара Загора се събират над 2000 деца от цяла България, които пеят, танцуват и свирят на почти всички народни инструменти и така опазват предаденото като традиция от гордото ни песенно минало. Министерствата на културата и на просветата участват в този фестивал със специални стипендии, които се отпущат на даровитите деца, за да продължат да свирят и се развиват. Главен организатор на „Орфеево изворче" е Националният музикално-фолклорен съюз на учителите по музика в България с председателка гл. асистент Дочка Къшева.
- В днешното време, когато търсим Духовното с Диогенов фенер, как вие, хората с музикална професия, съхранявате ценните народностни извори, за да има островчета на българската духовност, което ни държи като нация?
- Един мъдрец беше казал: „Светът ни връща онова, което ние му даваме". А може и да дава само този, който се труди, който вгражда своето „аз" в общочовешки дела и се посвещава на благородна кауза в името на добруването, любовта, мъдростта, светлината и духовността на българската нация.
Много ценя една мисъл на писателя Антон Дончев: „Плодовете на българското дърво се раждат и зреят само в България. Много са секли това дърво, мнозина и днес го секат, но то все вдига нови клони и ражда нови плодове. Защото има корени.. ."Това, което ние правим, е подплатено с възрожденс-ки дух и то не се измерва с материални, а само с духовни критерии, които ще се проектират във времето.
- В какво се изразява дейността на вашия съюз?
-За да преборим острието на чалгата, залагаме на регионалните фолклорни празници, след които идва Националният детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче". След него - Родопската Орфее-ва школа в село Гела, над Широка лъка, в първата седмица на юни. Неин създател е изследователят на Орфей - поетът Никола Гигов. Той изнася своя Орфеев пентаграм - пет лекции, като след всяка от тях има музикални междучасия. На тази школа компетентно жури излъчва „Орфеонче" на България. В тази школа участват деца, отличени на старозагорския конкурс „Орфеево изворче". Такива състезания са се провеждали преди 3300 години и са се наричали „ОРФЕОНИ". Така повече от 10 години вървим по Орфеевия път, по който ни поведе нашият духовенучител, кръстник и почетен председател поетът на Орфеевата планина - Никола Гигов. На него принадлежат стиховете:
„Иако вече сме
във ада
и плачат
нашите души,
Орфей ще слезе
с обич млада
и с музика ще ни
спаси."
Не случайно девизът на учителите по музика-фолклористи, членове на нашия съюз, е „Да надвием ада с музика" -най-оптимистичният зов на нашето време.
- Говорите сърцато и свяра...
На фона на икономическата разруха дойде и нравствената, и семейната разруха. Разкъсват се връзките между родители и деца, изчезват семейни празници, които събират фамилията, процесите на глобализация се отразяват негативнои на родовата памет. Затова основателна и обща е тревогата ни за съдбата на фолклора. Видно е, че днес не се гледа на него като на национален капитал. А всеизвестна истина е, че е жизнен този народ, който се грижи за всичко, което е било. В противен случай, както пише Николай Хайтов, „ако не си останем българи, ще бъдем само етнически боклук за наторяване на чужди раси и народи, без своя земя, без своя Родина и свое име". Затова се стараем още от най-ранна възраст детето да се „зарази" с музикално-фолклорен „вирус" и ако „заразата" е силна, силна и дълготрайна ще остане любовта към фолклора. Засега успяваме и виждаме добрите плодове на усилията си. В това е моят оптимизъм.
- Предстои деветото издание на Националния дет-ски фолклорен конкурс „Орфеево изворче" на 20, 21 и 22 март. Има ли някаква промяна или новост?
- Ще се явят деца от първите възрастови групи, които са отличени на регионални фолклорни празници и концерти в страната и чужбина. В журито участват преподаватели и от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с председател проф. Пламен Арабов. Наградите са от министерствата на културата и на просветата, раздаваме плакети със златната лира на Орфей, връчват се парични премии, едногодишни стипендии, наградата на кмета на Стара Загора. . .Но нищо не може да се сравни с невероятното изживяване да видиш и чуеш 2000 деца, които пеят и свирят на кавал, гъдулка, гайда, тамбура, свирка, дудук, двоянка, окарина, акордеон, пиано, рисуват, танцуват, творят изкуство. И надвиват ада с музика.

Няма коментари: