четвъртък, 19 март 2009 г.

Дойде време за сеитба на балконските китки

Отглеждането на собствен разсад на балконски и градински цветя не само пести средства, но осигурява и удоволствието още през студените зимни дни да мислите за ярките багри на лятото. Ако сами сте си събрали семенца и сте ги съхранявали на топло и сухо, можете веднага да се заемете със сеитбата. Ако обаче разчитате на купени, бъдете внимателни при избора. Задължително проверете срока им на годност. Най-добре е да вземете от голяма фирма вносител, за да е по-сигурно, че са качествени. На пакетчетата обикновено има указания за посяването на семенцата. Спазвайте ги стриктно.
Трябва да се съобразите и със сроковете за посев. Някои видове китки като лобелия, колеус, тенбер-гия и др. трябва да се засеят в края на февруари - началото на март. По първа пролет е подходящото време за карамфили, астри, петунии, тагетиси и др. През април се сеят каните, хризантемите и гергините. Изберете съдове, които могат да се сложат на перваза на прозореца, което е най-подходящото място за отглеждане на разсад. Задължително е те да имат дренажни отвори. Ако се снабдите със специални мини парничета, ще можете много по-лесно да се грижите за младите растения. Не забравяйте да поставите надписи къде какво сте засели. Защото кълновете си приличат, а ще трябва да аранжирате правилно бъдещата си градина. За да се ускори покълването, семената с твърда обвивка (ароматен грах, настурция) най-напред се накисват в топла вода за 12-24 часа, като водата се сменя 2-3 пъти.
Използвайте лека хранителна почва с високо съдържание на торф. Ако сами си правите смеската, задължително я дезинфекцирайте във фурната за час при температура 50 градуса. Може да добавете малко счукани дървени въглища. Не използвайте стара почва, в която са расли балконски цветя. На дъното на съда направете 1 см дренажен слой, който ще пази младите растения от загниване. Преди засяване трябва да навлажните почвата. Дълбочината зависи от размера на семената. Най-едрите се сеят в браздички и се покриват със слой от 0,5 см почва. Леко се трамбова отгоре. Средни семена се поръсват със съвсем малко почва, а най-ситничките се посипват отгоре. След това задължително покрийте съдовете със стъкло. Така ще намалите отделянето на влага и ще създадете парников ефект за по-бързо покълване на семената. Температурата в помещението трябва да е над 18-20 градуса.
Посевите се поливат редовно, след пресъхване на горния слой на почвата. Използвайте пулверизатор, за да не отмиете пръстта. Когато се появят кълновете, ги посипете с тънък слой (около 2 мм) рохкава почва. Веднага ги поставете на светъл прозорец. При ярко слънце ги засенчете с вестник. Ако кълновете са прекалено гъсти, добре е да ги проредите. Изскубете по-слабите. Когато се появят две двойки постоянни листа, трябва да пикирате разсада. Всяко стръкче се засажда в отделна малка саксийка (кофичка от кисело мляко). Скубете кълновете след поливка и ги хващайте за листенцата, а не за стъблото. Когато разсадът поукрепне, добре е да започнете да го калявате. При слънчево и топло време го изнасяйте на открито или отваряйте прозореца. Така той ще стане по-здрав и ще понесе по-лесно засаждането му на открито през май.
В началото на пролетта е време да засадите и грудковите растения (напр. бегонии). Така те ще има време да покълнат и ще можете при нужда да разделите грудката, ако поникнат повече от 2-3 кълна.

Няма коментари: