вторник, 31 март 2009 г.

Нов стил в дизайна

В последните няколко години в дизайна на нощните клуб, хотели, игрални зали свикналият на безвкусните социнтериори с квадратни маси. мокег и евентуално по-пнщен полилей затаи дъх пред едно ново явление - налагането на нетрадиционен и непознат доскоро стил. Негов автор е известният вече не само у нас, но и в чужбина арх. Юлиан Тахов. От малък той иска да се занимава с архитектура, преминава през изобразителното изкуство, екстериора и намира себе си във вътреншни дизайн. Завършва скулптура в НХЛ и вече 14 години следва мечтата си, каю умело съчетава работа и хоби. Юлиан е дизайнер, известен с култовите си интериори на клубовете Sin City, Plaza, Hedon. Versai в София, Vigo в Несебър, Oppium в Русе и куп хитови заведения в цялата страна. Създал е собствен стил - толкова характерен, че не е необходимо да подписва проектите си. Но за да постигнеш добри резултати, е нужно да работиш в добра и приятна атмосфера. Ето защо ние посетихме мястото, където Юлиан Тахов твори - неговия офис.
Той също е плод на таланта и въображението му. По нищо не прилича на строгите и скучни помещения, в които хората са вторачени в компютъра и не забелязват нищо около себе си. Обстановката тук е изключително динамична, цветна, пищна и провокативна. Много герои са събрани на едно място и са съчетани в неповторима хармония. Има и произведения на всички видове изкуство - картини, скулптури, нестандартни архитектурни решения. Овалните форми са доминиращи. Те са постигнати от много арки, носещи мекота и простанственост. От материите преобладават дървото и кожата, които създават усещането за лукс и топлина.
Като любител на изобразителното изкуство Юлиан Тахов се прекланя пред Рафаело и Микеланджело. Според него те носят характерния за своето време дух и зареждат с позитивна енергия. Затова централно място в офиса му заема картината на Рафаело "Атинската школа". Тя е разположена в главната арка за повече пространственост, перспектива и свежест в интериора. Именно чрез арките талантливият дизайнер се старае да развива повече пространство в дълбочина. Друга негова страст е многоплановостта, за да може помещението продължително време да захранва настроението на посетителите.
Тъй като добре познава тънкостите на пластичните изкуства, Юлиан Тахов е и голям ценител на малките предмети с ювелирна стойност. В офиса му има много скулптури, правени от самия него, но преобладаващи са фигурките на малтийски рицари, купени от различни части на света. Той смята, че дребните предмети са солта на интериора на всяко помещение. Затова всяко изобилства с ефектни детайли. Съществува . обаче един елемент, който се повтаря в стаите на офиса и присъства във всички проекти на Юлиан. Това е античната Медуза. Намерена в стари книжа, той я е доразвива като изображение и вече е негова запазена марка. Особено интересна е и иконата на св. Богородица, купена от семейството на Юлиан от Рилския манастир. Направена от чисто сребро и инкрустирана с цветни камъни, тя носи топлина, внася уют и успокоение на мястото, където дизайнерът твори.
Когато решава да направя тъкмо този офис, архитектът се стреми да създаде атмосфера, която да ха-расва не само на него, а на екипа му. Така се ражда една оригинална симбиоза - от една страна инте риорът е представителег и тежкарски, а от друга уютен и артистичен.

Няма коментари: