четвъртък, 19 март 2009 г.

БОЖЕ, ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ

Последните думи на Апостола, произнесени под бесилото! Свети слова! Бедни наш Левски... Твоята мечта се сбъдна. България бе избавена от робията на чуждите! Но дали народът твой, за когото ти писа „Народе????", се почувства свободен? Как, с какво да се бори, когато го яхат свои?
Тези въпроси терзаят до болка българите и днес. Вече двадесет години се намираме в процес на голяма промяна. Управниците наши закачиха над главите си твоя портрет. Но дали всички те мислят и действат като тебе, Апостоле? Когато свои продават народа, когато на безценица му разпродават земята, благата природни? Когато с водите му, с горите, с небето му се разпореждат други? Кому да се оплачем, когато на чужди хора и чужди фирми са отдадени жизненоважните ни дела и неща?
Ах, как погрозня подредената ни страна! И опустя! Избягаха чедата ни. Защото невъзможно стана да се живее сносно - да си плащаш сметките, да си храниш, да отглеждаш и образоваш децата си, както подобава на века, в който живеем. И няма край този пуст преход! А ние все се надяваме, все ни се иска да имаме такива управници, които да сложат в ред делата държавни, че да потече в русло добро животът наш български. Но не би! Всеки път при избор на държавници се излъгваме! И стана така, че се появи изразът: „Обичам страната си, мразя държавата си!". Дали се замислят над това държавниците наши?
Защо се пръкнаха такива производители на храни и стоки, които като фокус-ници правят кажи-речи от нищо нещо и ни предлагат жизненоважни за нас продукти, с които обаче само те печелят, а всъщност тровят сънародниците си? Къде се попиля прочутата почтеност на производителя, на търговеца? Съществуваше български израз: „Бързата работа - срам за майстора!" Нима няма вече истински майстори, нима няма вечесрам? Моят баща обичаше много кисело мляко. Казваше така: „И да съм се наял, пак не мога да устоя на гювеч овче кисело мляко!" Малцина от нас помнят,че преди много години киселото мляко се квасеше в алуминиеви големи и дълбоки тави и се продаваше на килограм. Като го сипваха в домашните ни съдини, то стоеше на късове - не се разпадаше, не се размиваше, а за вкуса му - как да говорим! То беше толкова хубаво, че сега ми се струва, че е било неземно! Когато започнахме да си купуваме кисело мляко в стъклени бурканчета - иди-дойди, ставаше. После дойдоха пластмасовите кофички и разбрахме, че безвъзвратно е изчезнал вкусът на истинското българско кисело мляко. Тогава моят баща казваше за производителите на кисело мляко в големите заводи, че имат такива закваски, че ще подквасят водите на река Марица! Сега обаче нещата станаха направо ужасни! Появиха се тия пусти „ментета", дето на външен вид са нещо, а всъщност са нищо или са направо отрови... Толкова много са нередните неща у нас, че ни се ще на всинца да извикаме: „Боже, избави България!" Избави я от лоши, некадърни държавници, управленци, защото искаме:
- Да стане Родината ни подредена като китна градина!
- Да имат всички трудолюбиви и честни хора достойна работа!
- Да се върнат гурбетчиите, попилени в чуждоземни кътища за честен и почтен хляб!
- Да заживеем в мир и разбирателство всички в страната си!
- Да няма ужасяващ и сковаващ страх в душите ни, в домовете ни, ограбени и окрадени от свои!
- Да заживеем пак уверени и спокойни, че е по силите ни и по възможностите ни да си плащаме сметките и разноските за жилища, за образование на децата ни, за заслужен отдих на трудолюбиви и почтени хора българи!
- Да бъдат поощрени истинските, честните производители и търговци на храни и стоки за народа наш!
- Да имаме справедливи управници и закони, които
да почитат умните, работливите, честните граждани, а да наказват подобаващо изменниците, лукавите, престъпните!
- Да се подредят така нещата в страната ни, че да бъдат заслужено уважавани умните и трудолюбивите хора - да бъде възнаграден подобаващо честният им труд!
- Да се възвърнат добродетелите на най-почтените и най-нужните за всички ни професии - на учителите, на лекарите, защото без тях никое общество не може!
- Да стане свято делото на всички за образование и възпитание на младото ни поколение, защото то е нашето общо БЪДЕЩЕ!
- Да повярват и стари, и млади,и деца невръстни на ДЪРЖАВАТА!
- Да могат пак българите да се гордеят с България! Тя заслужава това! Защото има повече от хилядно ГОЛЯМО минало, има СЛАВНА история! Имала е ВЕЛИКИ синове! И СЕГА ги има! И пак, и ВИНАГИ ще ги има!
Само големите държавници са ни били винаги кът! Не е ли време да се появи и у нас голям, умен, честен държавник? Да хване уверено кормилото и да ни поведе по прав и достоен път! Време е!...

Няма коментари: