събота, 4 април 2009 г.

24-часова изповед предлагат на католиците в САЩ

Любопитен почин за привличането на хората в храма и за подтикването им към покаяние подеха католическите свещеници в Ню Йорк. По време на Великия пост, който за католиците ще продължи до 12 април (тогава е тяхната Пасха), свещениците прекарват нощите в петък срещу събота в изповедалните. По този начин, смятат те, повече хора ще могат да дойдат да се разкаят за греховете си.
Един рт организаторите на кампанията "24-часова изповед" - Марио Бруски, съобщил, че благодарение на богоугодните нощни акции, на 13-и срещу 14 март в мегаполиса са се изповядали 1000 души. Целта на начинанието е преди всичко да се припомни на вярващите необходимостта от вели-копостно покаяние. Според традицията на Римокатолическата църква всеки неин член трябва поне веднъж годишно да се изповяда.
Кампанията се провежда за първи път в Ию Йорк, но подобна инициатива е имало през 2007 г. в Чикаго.
След II Ватикански събор вповече-то католически енории на САЩ се разпространила практиката на колективната изповед и опрощаване на греховете. Покойният папа Йоан Павел II многократно подлагал на критика този обичай, който довел дотам, че в някои храмове изповедалните започнали да се ползват като складови помещения. Сегашната "24-часова изповед" си е поставила за задача и да възроди традицията на индивидуалното изповядване на греховете.

Няма коментари: