петък, 3 април 2009 г.

Добрини, сторени в името на децата

Кампания за набиране на ангели-дарители "Подай ръка на дете, лишено от родителска грижа" започна фондация "Битие" , зад която стои актрисата, продуцентката и сценаристката Биляна Траянова. Целта е да се даде шанс на тийнейджъри, настанени в институции, да намерят реализация чрез професионално ориентиране, помощ при кандидатстване в училища по изкуства и занаяти, както и издръжката им до завършването.
Идеята прохожда миналата година, когато Биляна и съпругът й Валери Белчински, юрист, подават ръка на дете от социалния дом в Панагюрище. Това е 16-годишният Люси, самоук художник на икони. С помощта на възпитатели от дома и учители от Училището за приложни изкуства в Троян момчето се подготвя за изпит и вече учи. Средства за образованието му дават Биляна и Валери, независимо че имат и свое дете.
"Нещата са простички -споделя Биляна пред "Всичко за семейството". -Затова много искам да разкажа за този механизъм и чрез фондацията да го направя достъпен за желаещите да помогнат. Сигурна съм, че такива има много, просто хората не знаят как да го сторят, накъде да насочат благотворителността си." Фондацията има данни за деца от домове, които
Люси (на малката снимка) от началото на учебната година с успех усвоява грънчарския занаят, но още не може да преодолее стеснителността си и дори не поглежда към фотоапарата след VII и VIII клас искат да кандидатстват. Готова е да информира всеки, взел присърце подобно дарител-ство.
Разходите, уточнява Биляна, са около- 3,5 хил. лв. годишно. Сумата включва средства за общежитие, стол, дневни пари, дрешки, учебници. "Става дума за 200-300 лв. на месец - добавя тя. - Много семейства и фирми могат да си го позволят и да подкрепят едно дете, като му дадат бъдеще и хляб в ръцете."
Биляна и Валери поддържат връзка с Люси. Купили са му джиесем, чуват го през два-три дни, ходят при него, посрещали са го и в София, когато момчето дошло на училищна екскурзия. Иначе, обяснява Биляна, опитът с ангели-дарители в други страни сочи, че невинаги хората искат да имат контакт с детето, което спонсорират. Важното е то да знае, че някой се грижи за него, че следи развитието и обучението му. "Вярвам - подчертава тя, -че моделът е изключително полезен. Става дума за деца на 13-15-годишна възраст, които вече нямат шанс за осиновяване, а подобна подкрепа ще им даде що-годе нормален старт в живота."
Новият проект на Биляна Траянова за тв рубрика "Вепе гас1а" ("Добри дела") е поредица от филми като "Осиновяване", "Приемна грижа", "Защитени жилища", "Дневницентрове за младежи и възрастни с увреждания"... И тя, и съпругът й са възприели за свое мото максимата "Да правим добро в името на живота."

Няма коментари: