събота, 4 април 2009 г.

Латинка

Популярното цвете латинка идва от Южна и Централна Америка. Родът наброява над 50 вида. Като културно растение се отглежда още от 17-и век. По природа е многогодишно растение, но се използва предимно като едногодишно, тъй като у нас не може да презимува. Разнообразието на формите е голямо - от нискостеблени (30-40 см) до лианоподобни (2 и повече метра). Багрите на цветовете също са най-различни. Има жълти, оранжеви, яркочервени, червено-кафяви, розови и пъстри. Латинката се отглежда еднакво успешно както в градината, така и на балкона.
Цветето е светлолюбиво и топлолюбиво. Предпочита плодородна и влажна почва. Не понася прекаленото торене(особено с азотни торове или с оборска тор). По време на цъфтежа намалете поливането, за да не расте само на листа, а да образува и пъпки. Семената се садят направо на постоянните места през април, но може да се отгледа и разсад. За него се сеят по 2-3 семенца в саксийка. Пресаждат се много внимателно, за да не се накъсат нежните коренчета. От каскадните сортове може да се оформи и стена, като се осигури подходяща подпора. Редовно привързвайте стъблата, за да не се начупят от тежестта си. Изглеждат добре и във висящи кошници.
Латинката е не само красиво, но и полезно растение. Богато е на йодни соли, калий, фосфор, провитамин А, витамините С, В1, В2. В цветето се съдържат растителни антибиотици, затова салатата от него е полезна при грип и заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. В народната медицина се използват семената, цветовете и листата при мъжкия и женски климактериум. Те помагат при депресия, потиснатост и раздразнение. Всички части на растението се употребяват и в кулинарията.

Няма коментари: