събота, 11 април 2009 г.

Кабинетът се размечта!

Вече започнахте да ми идвате в повече! Откровено - омръзнахте ми!
Стига с вашите "йекшън" планове. Оттеглете се кротко. Не разбрахте ли, че не ви бива. Не можете да управлявате. Едно дърво не сте посадили, а искате цяла държава да управла-вате. Не става само със желание. Трябва си и можене. Ето вашето:
"Само месец преди да излезе докладът на ЕК за напредъка на България в битката с престъпността и корупцията, правителството ще стартира поредната акция срещу съмнително забогателите българи. ДАНС, МВР, прокуратурата и НАП започват проверка на всички физически лица, придобили през миналата година имот над 500 хил. лв.". Едно време мойта баба ме съ-ветваше,че ако искам настоящето да е различно от миналото, да не забравям миналото, и почти веднага ми напомняше, че у нас продължава да има хора, на които след ставане в главите започват да блъскат кремълските камбани. За нравоу-ченията на баба ми се сетих след поредната "добра" новина, съобщена от министъра по европейските въпроси Гергана Паси. Поредната НДСВ простотия: "Никой няма и да мигне, ако той (Бербатов) си купи хотел, яхта или "Бентли". Но ще пита, ако някой е безработен и не плаща данъци, как кара "Мерцедес". Излиза, че за Бербатов всички приемаме, че си е платил данъците, които следва да плати, въпреки че знаем, че футболистите масово укриват данъци. Какво излиза, че предварително е решено за кого да се мига и за кого не. И какво означава "необяснимо богатство". Може би защото "обяснимо богатите" всички ги знаем. Нали всеки ден си ги псуваме. Поименно и по браншове - политици, мутри, ДС олигарси, митничари, разни държавни чиновници. Нима всички ние трябва да обясняваме наляво и надясно как изкарваме парите си! Че то има ли имоти за сделки над 500 000? Няма. Както казва един приятел, щом и министърът по европейските въпроси взе да разбира от съмнително забогатяване, значи вече работата става дебела. А иначе, ако няма сделки над 500 000, щели да слязат до 100 000 лева. А може би на 300 000. Има и такива цифри. Г-жа Паси, тогава още Грънчарова, може би ще си спомни тази нелоша... цифра. Става дума за сайта www.bul-garia.bg. Беше времето, когато така наречената тройна коалиция спечели изборите. И ако се вярва на рекламата, която правеше Станишев сред българите в САЩ на държавата, беше домиляло за гражданите й и в чужбина. Щял да се да създаде специален фонд с парите на данъкоплатците, който да подкрепя техни инициативи и проекти в културната и образователната сфера. Ще "връщат" специалисти с трудови борси, предлагащи атрактивни позиции в България.
Всичко това фигурираше в поредната "нова" стратегия за българите в чужбина. Изготвена, както твърдяха официалните комюникета, с участието на организации на българи от чужбина. Кои са тези организации, кого представляват и с какво се занимават никой не разбра. От прочита на стратегията стана ясно, че въпросните организации и българските експерти-стратези познават слабо, сефте, проблемите, които вълнуват българските граждани зад граница. А те са добре известни - рекетьорско законодателство, безумна бюстраницата на Министерството на външните работи. Така 300 000 лева на данъкоплатците се превърнаха в едно име на до-мейн!
Тогава Паси се вихреше и по друг рекламен план на МВнР -плана "Вихра", за около 6 млн., но за него друг път. Колкото до акцията на правителството, за пореден път тя изглежда, меко казано, малко странна. Миналата година НАП също започна подобни
рокрация, съдебна система. Има ги и в българските медии зад граница. Нещо да е мръднало? Защото както тогава, така и сега от страна на българските управници ухажването на българите в чужбина започва и свършва с предизборните периоди. Пример за това е сайтът www.bulgaria.bg., създаден по инициатива на кабинета на бившия външен министър Соломон Паси преди изборите през 2005 г. За сайта бяха дадени 300 000 лв., или така поне се похвали самият Паси. И на него можехте да намерите същата информация като на страницата на Външно за адресите и работното време на посолствата ни в чужбина. Можехте, защото сайтът мистериозно изчезна и сега този адрес сочи към ревизии. Лицата бяха селектирани на няколко етапа. Първоначално данъчните определиха около 50 000 души, които са закупили скъпи имоти за над 100 000 евро или са направили по-големи лизингови вноски за автомобил през последните 3 години. След проверки се установи, че по-сериозни разминава-ния има само при около 1800 души, на които преди около половин година започнаха ревизии. До момента резултати не са обявени. Миналата година НАП проверяваше и хотелите в курортите, но и там не стана известно да са намерени сериозни нарушения. А ако обявят резултатите от проверката на източника на средствата тя ще установи банков заем, който със сигурност няма да установи източника на средства, с които се погасява, тъй като няма да е обект на проверка. Второ, заеми от приятели и роднини, работещи в чужбина, за предпочитане от страни извън ЕС, с цел невъзможност за проверка. И, трето, най вече от продажба на наследствени имоти. Което в прав текст означава, че който досега е крал - нищо! А тези, които са се сетили сега или предстои да се занимават с подобна дейност, яко им дупе! Или поне ще ги скъсат от проверки. И ще понапълнят някоя и друга партийна касичка!А не дай си боже данъчните да тръгнат по фризьорките, козметичките и масажистките на "необяснимо богатия" елит, нещо като неидентифицирани летящи обекти (НЛО), или на техните любовници и PR-ки. Или по магазините, от които се обуват и пазаруват. Миналата година Мургина се закани за подобни проверки и тая година я хванаха, поне така казват. Сега се закани прокуратурата и догодина ще трябва да очакваме разкрития с прокурори. Наскоро едно от лицата, срещу което имаше производство за злоупотреба с евросредства, остана извън обхвата на закона, защото придобитото имущество е било на стойност 50 хил. лв. Милионите се трупат от 20 години насам. А що за отговорност е да се сетиш за всичките тези милионери в последната минута, когато държавата ти вече е разпродадена по партийна и роднинска линия? И кой ще ни опази от вас и вашите стражи?! Защото "необяснимо богати" според това са заможни хора, които не са част от "обръчи" и не спонсорират партии и вас, политици. Нали? Един пял до припадък "Пред нас са блеснали житата...", но все пак съм израснал с песните на "Бийтълс".

www.kliuki.bg

Няма коментари: