събота, 4 април 2009 г.

Станишев гушва царски министър

Ръководството на БСП подготвя номинирането и на Даниел Вълчев за водач на червената листа в Добрич, съобщиха вчера в кулоарите на парламента депутати от БСП.
Това става само ден след като партийната организация в Пловдив е предложила финансовият министър Пламен Орешарски да води червената листа в Града на тепетата. Местният лидер и народен представител Захари Георгиев нито потвърди, нито отрече новината. Преди това той пръв съобщи и за възможността Даниел Вълчев да представя червените на изборите. Царските депутати Олимпи Кътев и Станимир Илчев не бяха изненадани. "Чух за това, но не искам да коментирам", лаконичен бе Кътев. Заместникпредседателят на партията Минчо Спасов каза, че това все още не е обсъждано, защото няма официално съобщение. Идеята на "Позитано 20" е БСП да отвори широко ветрилото и да вземе гласове от дясноцентристките избиратели. Както е известно, Орешарски стигна в йерархията на СДС до заместник-председател на партията, а Вълчев е от малкото, които сините не атакуват. Освен това двамата министри се славят като едни от най-успешните и, което е по-съществено, са
сред любимците на премиера Сергей Станишев. Миналата зима, в разгара на кризата в царската партия, просветният министър бе на косъм да изхвърчи от кабинета, но въпреки желанието на царя той остана на поста си, благодарение на Станишев. Вълчев обаче бе отстранен от партийното ръководство. Смята се, че той е верен на кръга на юристите, които напуснаха НДСВ и основаха Българска нова демокрация, но е останал в царската партия от кумова срама. Сега обаче нямало смисъл да се затрива, защото НДСВ нямало шанс да влезе в следващото народно събрание. Според царски депутати единственият полезен ход на НДСВ бил алианса с ДПС, първо на евроизборите, а след това и на парламентарните, но тази идея била пред провал и затова всеки почвал да се спасява поединично. От ръководството на БСП казаха, че ще има и други изненади в техните листи, но нямало да бързат да ги съобщават, за да не предизвикват брожения в коалицията. Щели да изчакат приемането на избирателните закони, когато ще стане ясно как те ще повлияят на предварителните очаквания за класиране. Освен това никой в царската партия не можел да прогнозира какво решение ще вземе Симеон Сакскобургготски по отношение на коалицията с ДПС.

Няма коментари: