петък, 17 април 2009 г.

Нова тесла с топломерите

НОВ УДАР с топломерите ще понесат клиентите на „Топлофикация".
Веднага след изравнителните сметки през май-юни се очаква да започне подмяната на първите топлоразпределители с изтекъл срок на годност, като абонатите в цялата страна ще трябва да се бръкнат с между 200 и 350 лв. средно на апартамент, твърдят специалисти.
Цената става толкова по-висока, колкото повече екстри има уредът, като например възможността за дистанционно отчитане Лошото е, че тази сума ще се струпа в момент, когато дълговете на хората към топлофика-циите са рекордно високи - по неофициални данни само в София се дължат около 300 млн. лв. Няма и шанс за измъкване, защото по закон дяловото разпределение е задължително. Ако някой в етажната собственост откаже смяната на уред с изтекъл срок, топлинният счетоводител ще започне автоматично да му начислява пълна мощност - заяви високопоставен служител от „Топлофикация София". Според него жалбите срещу дялово отчитане и фирмите за топлинно счетоводство валят всеки ден, което говори, че те не си вършат работата. „Гледат да си спестят всички разходи и само отбиват номера - правят една изравнителна сметка. Би трябвало да извършват консултации, да обясняват на абонатите как да намалят разходите си, кой вариант е най-благоприятен За тях в определената сграда. Нищо такова не правят и наистина услугата им не е качествена", смята директорът от „Топлофикация". Същото е мнението и на Федерацията за защита на потребителите. „Този, който спечели клиентите, ще прибере колосални пари, като само за София става въпрос за 180 милиона лева
Всичко това пак ще е на гърба на абонатите, които и сега, и след подмяната ще бъдат лъ-гани безогледно, защото тази електроника не върши нужната работа", заяви шефът й Павел Кърлев.
„Няма да се прави нищо на сила. Сегашните топлоразпределители имат срок на годност на батериите 10 години, но може да работят и 12-13 години, ще сменяме чак когато престанат да работят. Услугата за- подмяна на един топломер няма да надхвърли 35 лева и никой няма да бъде притискан по никакъв начин да купува от скъпите", заяви председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Тодор Кузманов. Той припомни, че уредите ще може да се плащат и под наем.
Предстоящата подмяна на топлоразпределителите е на път да предизвика истинска война между топлофикациите и фирмите за дялово разпределение в цялата страна от следващия отоплителен сезон.
Според зам.-управител на един от най-големите топлинни счетоводители в почти цялата страна провинциалните топлофикационни компании са влезли в кампания за убеждаване на абонатите, че ще бъде по-добре да минат на дялово разпределение към тях и да не сключват нови договори с фирмите. „Лъжат, че топлинните счетоводители ще фалират, а в това няма нищо вярно. Тази политика е абсолютно неетична и непочтена", потвърди пред вестника и член на Асоциацията на топлинните счетоводители. Противно на официалните изявления се оказа, че и софийската „Топлофикация" се готви да вземе разрешително за извършване на дейност като топлинен счетоводител. „Такъв вариант се обмисля и подготовката за кандидатстване За разрешително е в напреднала фаза. Взети са предвид всички предимства и най-вероятно топлофикационната компания ще може да извършва тази услуга още от следващия отоплителен сезон", заяви Любка Георгиева - главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката.
От Асоциацията на топлинните счетоводители отчитат неблагоприятния факт, че много от провинциалните топлофикации вече имат разрешение за извършване на такава дейност, като част от тях са работили дълги години като представители на самите топлинни счетоводители. Сега при една задължителна подмяна на индивидуалните топломери всяка топлофикация може да измести счетоводителите, без да прави особено голяма инвестиция, защото хората ще бъдат принудени да си купят новите уреди. Ако софийската се присъедини към този почин, това означава, че наистина дружествата за дялово разпределение ще останат в историята, твърдят запознати с процеса.

Няма коментари: