събота, 11 април 2009 г.

Кражбата на парно ощетява съседа ви, а не „Топлофикация"

Новината, която неотдавна ни зарадва, беше, че неимоверно високите сметки за януарското парно ще бъдат преразгледани. Някои читатели одумаха това решение на правителството като предизборен флирт, и вероятно не без основание, но според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров освен социалните мотиви за решението, направено във време на финансова криза, причината е и в някои организационни неуредици -фирмите не са отчели индивидуалните топломери, вследствие на което не са направили изравнителни сметки, въпреки изричното му предупреждение. Тъй като проблемът за разликата в „моята" и тази „на съседа" Сметка често тревожи хората дали не са им били надписани пари за парно, което те реално не са ползвали, искам да припомня, че общите топломери във входовете имат памет и показанията им се засичат на 31 декември, а по тях „Топлофикация" събира борчовете си. Но ако не е направено отчитане на индивидуалните топломери, тогава ще се появи и въпросната разлика в сметките, тъй като тези от абонатите, които реално не са ползвали парно, ще участват в общото разпределение и ще се окажат ощетени. Не може да се мисли, че само ако сме завъртели кранчето на топлата вода или парното, тогава и ще плащаме. Не забравяйте обаче, че дори да сте спрели всичките си радиатори и топлата вода, по системата върви подгряване на топлата вода и тя се върти по етажите. Така че дори да има нулева консумация, пак се плаща.
тъй като отчитането на индивидуалните топломери става веднъж годишно, битува мнението, че за съжаление има случаи на кражба на парно. Някои хора свалят топломерите, други уж са свалили радиаторите, но всъщност ги закачат и ги ползват... Но илюзия е да се мисли, че всичко това остава на гърба на „Топлофикация" - сметките на некоректните абонати се прехвърлят на коректните! Още нещо - вертикалните щрангове по стълбищата, абонатните станции, таваните, в които се разхищава енергия с всичка сила, но никой не се сеща за тези загуби, които са около 30 процента, се плащат от всички.
Неотдавна се заговори, че се обсъждат промени в Закона за енергетиката, според които топлофикационните дружества ще пращат обща сметка за парно в блока, а хората ще трябва да наемат фирма, която да преразпределя и отчита изразходваната топлинна енергия. Според министър Димитров, ако няма подкрепата на хората, такъв подход не бива да се въвежда. Ако те са убедени, че това е против техните интереси и че това ще ги изпокара със съседите не може да се приема подобен закон. Трябва да се направи кампания, в която да се обясни, че в наш интерес е да има отчитане през топломера, което да се контролира от живеещите в блока. Ако искаме да делим поравно -така да е, ако ли не - да наемем топлинен счетоводител, който да разпределя топлото по определен от нас начин, за да не се създава впечатление, че „Топлофикация" надписва сметките, е мнението на министър Димитров.

Няма коментари: