петък, 3 април 2009 г.

Холът се пренася на морския бряг

Очарованието на хола, който виждате, идва от декоративното решение, смело и донякъде необичайно. Ефектен воден пейзаж - каменист морски бряг по време на отлив - е заел цяла стена и завива под прав ъгъл към съседното пространство. Така морето нахлува и в кухнята. Това обаче не е просто обикновен фототапет, а нещо повече. Вниманието прико-вава изображение, качествено принтирано върху винилово платно, като е използвана снимка на добър художник-фотограф.
Целта на идеята да ни "пренесе" в мястото, предизвиквайки почти действително усещане, е стопроцентово постигната. За това спомагат и светлосините хоризонтални жалузи: заструят ли през тях лъчите на слънцето, впечатлението, че наистина се намираме сред водния свят, се засилва. Колко много вода в малкия градски апартамент - една пленителна илюзия, пълна с красота.
Цялостното изграждане можем да определим като хармонично и сдържано. Изразителен и запомнящ се, интериорът буквално излъчва свежест и радост от живота. Пестеливата палитра на цветове и довършителни материали е прецизно балансирана, подборът на мебели - безупречен. Стилна простота царува в ограниченото пространство на свързаните хол, кухня и трапезария. Целенасочено се избягва раздробяването, всички плоскости са обединени от белия цвят. Бял е и подът от поли-рани керамогранитни плочи, който преминава навсякъде.
Едноцветният килим, влакнест и мек, създава тактилен и психологически комфорт, подканя ни да стъпим с боси крака. И иначе контрастното оранжево тук сякаш се потапя в заобикалящата изобилна синева и двете стават неразделни в новата магическа реалност, сътворена от истински майстор.

Няма коментари: