събота, 11 април 2009 г.

СКЪПО ЛИ е евтиното?

ЦЯЛ месец вече в публичното пространство се вихри дебатът за сиренето „менте", а покрай него се повдигнаха още въпроси: за качеството на саламите и кренвиршите, колко крави в България дават мляко първо качество и т. н. Изведнъж хранителните ведомства и организации се сетиха, че трябва да се засили контрола на производство и защо не да се върне старият Български държавен стандарт (поне за сиренето).
Да, всички сме съгласни, че предлаганите храни по магазините трябва да са качествени и с подробно описание на съдържанието. Само че качеството струва пари, и то много. А щом се намират хора да купуват сирене по 3,30 лв., а другото от 6 лв. и нагоре застоява - кой ни е крив? В случая търсенето определя предлагането. Средната пенсия за 2008 г. е 210 лв. Затова пенсионери и социално слаби се радват, че има „ментета", защото все нещо трябва да сложат в хладилника, а оттам - в стомаха. Освен това изобщо не е ясно, дали ментетата са толкова вредни, колкото ги изкараха.
Специалистите още не са излезли с категорично становище вредно ли е палмовото масло, което се използва при евтиното сирене, или не.
Палмовата мазнина е много модерна и за употреба във фритюрници. Нека почакаме диетолозите да си кажат думата. Отново ще напомним, че много често по-ниската цена означава по-ниско качество - по-евтиният прах за пране много често не изпи-ра добре дрехите, а не всяко веро мие мазнините. Отговорността на клиента е лична - всеки се съобразява със собствените си нужди и с дебелината на портмонето си, а отговорността на предлагането е държавна политика.

Няма коментари: