събота, 11 април 2009 г.

Всичко е политика

Изненада! Младите хора в България се интересуват от политика! Напук на т. нар. социологически проучвания, които с "тревога" и "загриженост" съобщаваха през годините, че все повече хора, и особено младите, не се интересували.
Интересували се само възрастните, а защо това е така, е въпрос с неповишена трудност - защото се знае за коя партия огромното мнозинство от тях ще пусне бюлетината. Младите хора са прозрели, че гласуването е задължително за всеки човек, защото ако масата хора не гласуват и по този начин протестират, печелят други партии, чиято цел не е просперитетът на България. Или защото когато не гласуваш, оставяш някой друг да вземе твоя глас и да решава вместо теб. И още - предполага се, че младите хора биха гласували за по-надеждни партии и точно когато те отказват да гласуват, броят на автобусите с турци, идващи за изборите в България, нараства. Изненада! Тези млади хора, родените след нежната революция, са наясно, че всичко е политика и че от техния глас зависи накъде ще тръгне страната след изборите. За разлика от техните редовно гласуващи баби и дядовци, които чакат партията да ги оправи и така и не дочакват. Така че твърдението, че младите не се интересуват от политика, също е политика. В дебелите книги пише, че политиката и властта са средства за решаване на въпросите на хората. От своя страна политиката и властта са права и възможности, които се концентрират в ръцете на определени хора и им дават възможност да определят правилата на обществените отношения. Никой няма право да остане безучастен към тези правила. Особено в днешна България, където хич ги няма и това го пише във всеки доклад на Европейската комисия.
Какво ли не е политика в предизборна България! Щъкането на министри социалисти из страната да отчитат успехи, дето ги нямат, построените километри магистрали, по които пътуват виртуални автомобили, лъжата на премиера, че Брюксел ще ни отпусне пари за затварянето на трети и четвърти блок на "Козлодуй", при положение че такива пари са отпуснати, но май не са били усвоени по предназначение...
VIP Brother 3 също е политика. Целта му е уж благотворителност - дали вече някой верва на това? Не, целта - и тя вече става абсолютно прозрачна - е пълното реабилитиране на фамилията Живкови. След две-три появявания на внука младите в БСП вече го искат за депутат. Десети ноември ли? Имаше ли такава дата в българския политически календар? А не е ли par exellence политика вкарването в къщата баш преди изборите на политически лидер като т.нар. нововремец Кошлуков, да го гледа електоратът всеки ден и пак всеки ден да му бъде осигурена петнайсет минутна безплатна трибуна? Ами не е ли политика тестването на Любен Дилов-син по телевизиите ту като застъпник на някоя книга, ту като събеседник на "Голямата уста"? И не пропуска да каже, че е от "Гергьовден". Защо не дадат такава безплатна многоминутна трибуна на някои наистина опозиционни лидери? Ами много просто - това също е политика. На тези лидери - по минута в предизборни студиа, платени скъпо и прескъпо. И не е ли политика въобще появяването на всякакви видове риалити шоу три месеца преди вота, чийто финал се предвижда да бъде току пред самите избори? Друго си е да се обсъжда срещу какви хонорари брадърите и систърите са благоволили да влязат в къщата, кога Софи ще си легне с Дачо, ще има ли нещо по така в отношенията Кошлуков-Ивайла, дали Аня Пенчева е истински секссимвол или напротив. Преди изборите всичко това е от фундаментално значение. Какво тук значат някаква си геополитическа дезориентация, спрени еврофондове, корупция, организирана престъпност, олигархия, мафия, президент ченге? Друга предизборна "политика", която се появява дежурно, е това, че избирателната активност щяла да бъде ама много, много ниска, под 50, под 40 процента дори. Демек ще гласуват онези, които трябва, другите били или аполитични, или нямало за кого да пуснат бюлетина. Това са откровени лъжи, които целят да демотивират допълнително нерешителните гласоподователи и да втвърдят още повече железните ядра на онези партии, които трябва. Едните да си викат - от нас нищо не зависи, другите - от нас всичко зависи. След изборите се оказва, че и първите, и вторите остават с пръст в устата. Първите - защото им идва вторият акъл на българина и си викат - абе защо не гласувах за ония другите, пак ли тия ще ни управляват. Вторите пък виждат, че са пратили в парламента уж лява и социална партия, пък тя управлява в угода на добре облечени бизнесмени.
Нека пак цитираме един млад човек, който тази година ще гласува за първи път. "Мисля, че сред голяма част от обществото е настъпила апатия и, общо взето, никой не се интересува кой ще го управлява, защото хората си мислят, че всички политици са еднакви и когото и да изберат, той все ще ги окраде или нещо от този сорт. По този начин наистина оставяме да ни управляват други хора. После се оплакваме от тях, но в действителност нямаме право да го правим. Всеки ден се оплакваме от това кой ни управлява, все пак трябва да се опитаме и ние да направим нещо. През годините хората са се борили за правото да гласуват, докато на нас то ни е дадено, а ние от-
казваме да го упражняваме. Просто, точно и най-важното абсолютно правилно.
Една изключително опасна предизборна "политика" е -няма пък да им гласувам. Дори един гологлав тв водещ беше започнал и такава кампания.Трябва добре да се помни, че призивите да не им се гласува винаги работят за двете партии с хард електората. За съжаление в нашите избирателни закони не е записано - а със сигурност и няма да се запише - че изборите са валидни, ако в тях участват над 50 на сто от избирателите. Сега и трима души да отидат до урните, изборите се смятат за редовни. И кой печели от това? Ха-ха-ха! Така че не е ли време и ние като американците да кажем: Yes, we can - да, ние можем! И да гласуваме, защото после никой няма да ни е виновен, че управляват едни и същи с десетилетия. Защото какво щеше да стане, ако не беше дошъл 10 ноември? Ами внучката на Живков щеше да е депутат, внукът на Борис Велчев - главен прокурор, а синът на Димитър Станишев - министър-председател. Цитирам един политик, но не споменавам името му, за да не му правя реклама.
Хайде този път вторият ни акъл да се задейства първи!

www.chudesa.net

Няма коментари: