събота, 11 април 2009 г.

БСП между непукизма и сепукото

В един ръждясал виц се разказваше, че "сепуко" на български означава да си "го" преместиш от единия крачол в другия. Точно това се опитва да демонстрира ръководството на БСП, сякаш без да разбира, че си прави образцово харакири - другото название на сепукото. Преди по-малко от месец, след загубата на изборите в града край Пазарджик - Раковски, местното ръководство на социалистите обяви, че ще обжалва резултатите. След това нещата затихнаха, макар че партийният им лидер там е действащ министър. Може би точно заради тази подробност на "Позитано" 20 са решили да не вдигат излишен шум. В неделя имаше избори в плевенското село Брест. Партията ГЕРБ спечели 340 гласа, Обединените земеделци на Анастасия Мо-зер - 295, ВМРО - 219, БСП -174, "Атака" - 88, и НДСВ - 54. Видно е, че БСП достойно заема четвъртото място, макар, поне според мен, да не го заслужава.
Но именно класираната на четвърто място БСП иска касиране на изборите. Не земеделците, не ВМРО, които са втори и трети. БСП, която е четвърта, иска касиране на изборите. Два пъти в рамките на един месец да наричаш черното бяло е направо досадно, но тенденцията според бесепарите е добра и розова. Грешат. Защото става все по-видно, че дори в любимото ми "Ръгнико-лец - Врачанско", хипотетично село, което използвам като нарицателно, червените стръмно и стръвно дълбаят надолу.
В многобройни разговори с анализатори от различни цветове се опитвам да разбера на какво всъщност разчита БСП на предстоящите избори. Тъпо е да заложиш на Масларовите щуротии. Още по-тъпо е да разчиташ на опита да се възстанови статутът на "активните борци". Но най-тъпото е да издигаш във властта, меко казано, съмнителни новобогаташи като Георги Гергов и да увещаваш изнемощелите си избиратели, че го правиш заради тях. Това е едната страна на медала - онази, която, неп-ролетарски казано, е предназначена за простолюдието. Другата е по-страшна.
Защото на зейналите като пропасти муцуни на червените олигарси им се
предлага неосъществимо връщане към Изтока, "неосъществимо осъществяване" на мечтата. Слагачеството на червените пред Русия явно ще продължи с пълна сила, но и с пълното съзнание, че обратен завой е невъзможен. Не толкова заради евроатлантическите ценности, които поне профор-ма БСП възприе, колкото поради правното обвързване. Договорите с ЕС и НАТО са закони и мърда-не от тях няма.
Такава простофилска демагогия в историята на българската политика надали е съществувала изобщо. Разбираемо е, че една грешка при определени обстоятелства води след себе си нови. Сега Сергей Станишев, който като мислене и поведение безспорно е много равнища над окръжаващата го сщиалистическа фауна, вероятно си задава въпроса кой го подведе да стане за резил, като предизвика неразумно и, най-паче, недостатъчно подготвен Бойко Борисов на словесен двубой.
Ето ви пример за лош и неточно формулиран въпрос. Защото отговорът е ясен, еднозначен и безпощаден. Ако Сергей Станишев искаше наистина да реформира БСП (условие да спечели предстоящите избори), ако искаше наистина да я превърне в модерна европейска социалдемократическа партия, първо трябваше да изостави "доктрината Лилов", да позволи на комунистите да се самоопределят и ако искат - да се отделят. Напускането на Илия Божинов и Иван Генов е част от решаването на проблема, но не и самото решение. След това трябваше да се освободи от тежко компрометирани пред обществото лица като Румен Овчаров и Румен Петков, за които е въпрос на време да емигрират или да станат клиенти на прокуратурата. И накрая, но не по важност, не трябваше да допуска до ръководни партийни и държавни постове индивиди като Кирил Добрев примерно, който, ако не беше син на баща си, щеше отдавна да търка наровете Нямам никакви съмнения, че в оставащите до изборите месеци БСП отново ще се втвърди като милиционерски юмрук срещу колебаещ се за ТКЗС-то среден селянин. Червените депутати ще вършеят по градове, села и паланки, без да щадят държавните мерцедеси. Ще се къпят в народната любов, но мисълта им ще бъде заета с изместването на датите за вота към отпускарския сезон и с процедурните изборни хватки, които трябва спешно да бъдат облечени в законова форма. Води ги страхът от възмездието за крадливото им управление, но, изглежда, забравят, че след страха върви глупостта, олицетворена от несъстоялия се засега виртуален дуел Станишев - Борисов.
Питам се: Сеща ли се премиерът защо кротна враждата между двамата Руменовци - Петков и Овчаров? М-р Клийн, чистотата, когато е партийна, невинаги е здраве.

www.kliuki.bg

Няма коментари: