събота, 4 април 2009 г.

Лековита " рибкина" вода блика в Богородична черква

Една от най-забележителните черкви, посветени на големия празник Благовещение, е известна като Рибната и се намира в Асеновград, спечелил си неслучайно прозвището "Българския Йерусалим" със своите десетки Божи храмове и обители.
"Св. Богородица - Благовещение" в миналото била имот на Бачковския манастир и затова се споменава в множество исторически извори. Градена е още през ХII-ХIII в., но от тогавашния градеж е запазена само част от абсидната стена с две слепи двустъпални ниши. През 30-те години на ХIX в. е построена новата сграда с прилепения към западната й стена параклис-аязмо, посветен на св. Йоан Кръстител. Изворът бликнал по време на строежа, а черквата се нарича Рибната или Балъклийка именно заради аязмото. В него плуват рибки, водата му се смята за лековита и хората й казват "рибкина". Иначе вода може да се налее и от чешмата в двора с чучури във формата на рибешки глави.
Храмът впечатлява със стенописната украса, която покрива аязмото и наоса. Дело е на зографите, работили в Бачковската обител - Захари Зограф и одрински майстори. Захари Зограф доказал своя ненадминат майсторлък като стенописец точно тук, докато изписвал през 1838 г. аязмото "Св. Йоан Предтеча". Одринските майстори пък направили фреските в наоса през 1850 г. Иконите в храма са от ХVIII-ХIX в. Сред тях най-известна е "Св. Богородица", която се смята за чудотворна. Асе-новградчани наричат светинята "Бързата", защото вярват, че изпълнява незабавно искрените молби на вярващите.
Всяка година на Препо- ловение - 25-ия ден след Великден, с литийно шествие светият лик се отнася до Бачковския манастир. Традицията се е установила през 1896 г., в противовес на гръкоманските литии. Смята се, че който вземе участие в многолюдния и тържествен поход и успее да докосне светинята, през годината ще е здрав и късметлия.
Чудотворната икона обичайно стои на олтара и е украсена със златни и сребърни накити от признателни богомолци за добрините, получени след молитвите им. Казват, че чудните изцеления, които стават тук, са най-много в нощта срещу Преполовение, точно преди иконата да бъде изнесена извън храма...

Няма коментари: