събота, 4 април 2009 г.

Млад писател нищи проблемите на интернет-поколението

Едновременно със забавната и весела "Тина и половина" на книжния пазар се появи един много по-различен тийнейджърски роман. "Неограничен достъп" на 24-годишния Емил Минчев е за опасностите пред днешните млади, за интернет, наркотиците, алкохола... Написан като дневник на 15-годишен младеж, романът е разказ за това, което му се случва. А то е шокиращо, скандално и брутално. И е разказано със съответния език. В първия момент той стряска читателя, ако е от групата на родителите. ' Припомниш ли си обаче дочути разговори между ученици, се убеждаваш, че авторът просто е останал верен на реалистичното пресъздаване на героите си. "Разказвам за неща, които съм преживял или са се случили на мои познати - сподели младият писател. -Не искам да правя обобщения и не претендирам, че съм създал събирателен образ на цяло едно поколение. Веднага искам да предупредя - не утвърждавам този начин на живот и поведение. По-скоро бих желал този млад човек, който познае себе си в главния герой, да се види отстрани и да съумее да намери сили, за да се промени. Защото, ако това е пътят, по който си поел, той е път без изход." Главният герой в "Неограничен достъп" не е лошо момче, по-скоро е добър ученик. Отказва купон заради контролно, зубри теореми и си чати за книги. Но и за изпити бири в парка, напушени приятели и съученички с доста освободено поведение. Ровейки в интернет, той чете всичко - от сайтовете за музика, кино и литература, до тези за насилие, оръжие, порно... "Всяко следващо поколение е по-умно и оправно от предишното - убеден е авторът. -Защото расте в по-сложен свят, изпълнен с повече и по-трудни предизвикателства. Но това има своята цена. "Заглавието на книгата не трябвада се разбира като необходимост от ограничаване на подрастващите. Според Емил проблемът се корени в прекъснатата връзка между деца и родители. "Те предпочитат да забраняват и наказват, което безсъмнено е по-лесно - убеден е той. - Но дали е ефикасно?" Авторът иска романът му да послужи за огледало на българските тийнейджъри, в което те да се огледат, познаят и опознаят. В същото време приема книгата си и като прозорец към един непознат и стряскаш свят за всички останали читатели. "Неограничен достъп" е за тези, които не се страхуват да погледнат истината в очите, и особено за родителите, които искат да надникнат в света на своите деца през техните очи.
Отзивите в интернет за книгата са противоречиви. Писателят не е изненадан, че вулгарността и бруталният език шокират някои читатели. Други го обвиняват, че "чете евтин морал" и е против интернет. "Не поучавам никого и със сигурност не съм против мрежата - твърди той. – Просто описвам един свят, които познавам, и задавам въпроси. Работа на читателя е да намери отговорите. Но се радвам, че романът ми провокира спорове и дебати. Значи съм изпълнил мисията си на писател.
Емил Минчев е на 24 години. Още в четвърти клас започва да пише разказчета и приказки, като някои от тях са публикувани в различни вестници и списания. Завършил е Първа английска гимназия в София, а наскоро се е дипломирал и като магистър по международни отношения в Софийския университет. Още като студент започва да превежда книги, сред които е и отличеният с награда " Букър" роман "Истинската история на бандата на Кели" на Питър Кери. В момента работи над превода на класиката на Оскар Уайлд "От бездната". Дебютира като автор с фентъзи романа "Кули от камък и кост". "Пътищата на музата са неведоми", шегува се той по повод на резкия скок от вълшебства към реалистичната история на българските тийнейджъри. Какъв ще е следващият му роман, младият автор предпочита да запази в тайна.

Няма коментари: