събота, 4 април 2009 г.

Край на гаражните магазини

Магазинчетата, които работят в пригоден за търговия гараж в блока, ще бъдат забранени. Това ще стане с поправка в Закона за устройството на територията, която запорира промяната на предназначението на подземните и наземните паркинги и гаражи в сградите. Ограничението ще бъде разгледано на днешното заседание на Министерския съвет.
Целта е да се подпомогне организацията на паркиране и движение в големите градове, където ситуацията е изключително сложна.
Друго предложение на правителството е строителството на нови сгради да се разрешава само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране.
Отпада обаче изискването инвестиционните проекти да се одобряват от главния архитект, областния управител или строителния министър. Те ще ги съгласуват, след като се извърши проверка на съответствието им с предвижданията на подробния устройствен план, правилата и нормативите за застрояване. Цялостната оценка за съответствието на проектите пък ще се извършва от консултант за строежите.
Прецизират се и изискванията за разстоянието между жилищните сгради. Предлага се отстоянието да бъде по-голямо или равно на височината на постройката, разположена откъм слънчевата стена. С проектозакона се определя големината на градовете според броя на населението. Много големите градове са тези с над 200 хил. жители, големи - от 100 хил. до 200 хил. души, средни - от 30 хил. до 100 хил., малки - от 10 хил. до 30 хил., а много малки градове - до 10 хил. жители. Друго предложение за промяна в ЗУТ е свързано с административния контрол по устройството на територията и строителството. Предлага се ясно разграничаване на правомощията на общинските администрации и на органите на Дирекцията за национален строителен контрол, като се премахне сегашното дублиране на функциите им.

Няма коментари: