събота, 4 април 2009 г.

Бърза помощ за "удавен" телефон

Мобилните телефони, както и повечето хай-тек джаджи, спират да работят, ако се намокрят. По-голяма част от тях не са водоустойчиви. Но пък не всички "умират" след удавяне. Има някои начини да им се окаже първа помощ. Вярно, че шансовете за съживяване са 50 на 50, но си струва да опитате.
Преди всичко максимално бързо след инцидента изключете телефона и махнете батерията. Ако апаратът е бил изключен при потапянето, вероятността да оцелее е по-голяма. Подсушете телефона и батерията с чиста кърпа, която не оставя влакна. Може леко и внимателно да разтърсите апарата, за да изкарате водата от вътрешността му. Не използвайте сешоар, микровълнова печка или готварска фурна! Опасността да разтопите пластмасовите детайли е голяма.
Доста успешен начин да изкарате влагата от телефона е да го заровите в суров ориз. Оставете го да престои в него поне 12 часа и след това се опитайте да го включите. Някои препоръчват и накисване в чист спирт - "избутва" водата, а той самият се изпарява много бързо.
Ако след всичко това телефонът все още не работи, занесете го в специализиран сервиз и се пригответе за най-лошото. Не лъжете техниците как се е повредил - повечето моби-фони и батерии имат индикатори, които си променят цвета при намокряне.

www.chudesa.net

Няма коментари: