събота, 4 април 2009 г.

Нов андроид има почти човешка външност и чар

Почти човешката външност на новия робот-жена, наричан още "роботеса", е по-сполучлив от всичко, създавано в тази област досега. Андроидът, конструиран в Японския национален институт за наука и технологии (А13Т), беше представен миналия понеделник като "въплъщение на средностатистическата 19-29-годишна млада жена." Неговите форми, походка и поведение са твърде близки до човешките, твърдят японците.
Роботесата е представителка на поредното поколение НРР. Нейните предшественици обаче са далеч по-малко човекопо-добни. Безименната дама, засега е "кодирана" и е висока 158 см и тежи заедно с батериите 43 кг. Доста подвижна е. В областта на бедрата и шията притежава тристепенна свобода на движенията, а на лицето - осемстепенна. Това й дава възможност, макар и частично, да изразява емоции. Създателите й уточняват, че се задвижва с 30 електродвигатели и че е "надарена" с таланта да разпознава човешка реч и даже да води разговор.
Макар че походката й е далече от съвършенството и чувството й за равновесие е несигурно, роботесата ще дебютира като манекенка на Японската седмица на модата, която ще се проведе в Токио от 23-и до 26 март т.г. Зрителите на дефилетата със сигурност ще й простят леко сгънатите в коленете крака и несъразмерно големите й длани. Навярно те ще дадат и подобаващо име на хубавелката-андроидка.
В бъдеще конструкторите планират да я ползват за различни презентации и развлекателни мероприятия, както и в ролята на "жив тренажор" и "човешки симулатор", каквото и да означава това.

www.chudesa.net

Няма коментари: