събота, 11 април 2009 г.

Живков имал двайсетина пушки

ТОДОР Живков е имал различни пушки за различните видове лов - общо около 20. Всички те били подаръци от президенти и премиери с личен надпис до бившия Първи.
Така например той ходел на лов в Африка с мерцедеса на пушките за африкански лов - „Холанд енд Холанд". По едър дивеч Живков стрелял с белгийската пушка „Браунинг". У нас такива имали само той и Пенчо Кубадински. Техните били специална серия - олекотени и доста по-точни от ширпотребата. Пернатият дивеч Живков отстрелвал с карабина „Берета". Тато много държал и на пушката си „Медвед". Тя му била личен подарък от Брежнев. Това е автоматична пушка, серийно производство, тип „Калашников". Близки до Тато я смятали за тромава и тежка. Според тях тя ставала само за близки цели. Веднъж по време на лов, „Медвед"-ът засякъл. Близки до бившия Първи си спомнят, че той е отстрелял елен с невероятно големи рога. Когато ги измерили, установили, че Живков е постигнал рекорд. Когато се разчуло за невероятното постижение, богат чужд бизнесмен-ловец започнал да предлага различни суми на Живков, за да му продаде трофея. „Стигна до $500 хил., но Живков отказа. Каза, че това е национално богатство", спомня си личният му съветник Костадин Чакъров. През 1986 г. Живков поставя нов рекорд, като стстрелва глиган с най-дългите глиги. Международно жури ги оценява с рекордните 158 точки, което и до днес се смята за ненадминат рекорд.
В ловната си дружинка бившият Първи никога не вземал хора от обкръжението си или от Политбюро. Държал да е с интелектуалци като Ангел Балевски, Йордан Радичков, хора на науката и изкуството.

www.kliuki.bg

Няма коментари: