събота, 4 април 2009 г.

Антимафиотите по "Куцаров" постови в участъци

Полицаите, които са конвоирали починалия в патрулка Пламен Куцаров, са злоупотребили с помощни средства и са превишили правомощията си, заяви вчера министърът на вътрешните работи Михаил Миков.
Това показват заключенията от специалната проверка, която МВР назначи по случая, при който 29-годишният Куцаров почина в полицейски автомобил. Белезниците, които полицаите са сложили на задържания, не са сред средствата, които могат да ползват, ако нямат заповед за задържане. В случая такава липсва, а всеки един от служителите по веригата - от началника на БОП до конвоиращите полицаи, е можел да изготви или изиска подобна заповед, уточни министър Миков и допълни, че трудно е взел решенията за санкциите. Понижаване в длъжност за срок от 1 г. и преместване на други работни места са най-строгите наказания. Ще ги отнесат четиримата полицаи, били в колата, в която издъхна Куцаров. Те ще бъдат пратени в районни полицейски управления, докато трае наказанието им. Мотивът е, че са нарушили Етичния кодекс на ведомството, а провинението им е квалифицирано като "уронване на престижа на МВР". Двама от тях са привлечени и като обвиняеми по делото за убийство на Пламен Куцаров. Антимафиотите Божидар Проданов и Ирен Николов са седели на задната седалка на колата, докато Куцаров се е задушавал. Ако прокуратурата и съдът установят факти, които да доведат до носене на наказателна отговорност, решението ще бъде преразгледано, увери министърът и призова това двете институции да се произнесат в "разумно кратки срокове". Миков уточни, че не МВР е органът, който трябва да каже имат ли вина за смъртта на арестанта полицаите или не. При проверката 8 МВР не са били взети предвид данните за амфетамини, открити неразградени в черния дроб на починалия и не е изяснено дали той е приел наркотиците преди или след ареста си, както и дали те са били у него, ИЛИ НЯКОЙ му ги е дал.
По случая се изготвя втора медицинска експертиза по искане на близките му.
Много по-малко са щели да бъдат нарушенията при задържането и конвоирането, ако е имало издадена заповед по надлежния ред. Това не е разходка в парка, каза той. По думите му това не е прецедент и има и други такива случаи. Причината според министъра е, че всеки си тълкува правилата по различен начин и указанията, които се дават в такива случаи, не са ясни. От разговорите му с полицаи разбрал, че има празноти в тази област, за които ще бъдат предприети мерки - разясняване на това, как полицаите да задържат и довеждат заподозрените лица. В тази връзка наказания ще има и за началника на отдела, и началника на сектора. Те ще бъдат санкционирани с недопускане до конкурс за повишение. Порицание ще има за двамата оперативни по случая. След проверка на Инспектората на МВР преди около месец Михаил Миков подписа заповеди за дисциплинарни наказания - порицание за срок от една година на и.д. директор на БОП комисар Петър Владимиров и на заместника му гл. инспектор Калин Михов, който малко след това бе пенсиониран. Водещият разследването Николай Младенов също бе санкциониран. Първоначалната версия за смъртта на Пламен Куцаров е, че е починал от кислородна недостатъчност. В хода на разследването беше обяснено, че той редовно е вземал наркотици. Според първата експертиза, подписана от 7 съдебни лекари, Куцаров е бил бит и упоен, преди да бъде вкаран в патрулката. Това бе установено по синините по тялото и след химически анализ на кръвта на починалия. Бил е в безсъзнание и не е можел да контролира дишането си. Белите му дробове не издържали, защото цялата тежест на тялото му паднала върху тях. Според друга версия арестуваният имал чувал на главата си, за да не бъде разпознат. Съгласно инструкциите, закопчан с белезници, той трябвало да държи главата си между краката по време на превозването му от Института по психология на МВР към сградата на ГДБОП на бул. "Черни връх". След като Пламен се оплакал, че му прилошава, бил закаран в "Пирогов", където лекарите установили смъртта му. Същия ден показания трябвало да дава и Йордан Цонков-Джиджи, но и той не бил открит. Малко след полунощ Джиджи бе разстрелян с 12 куршума в "Люлин".

Няма коментари: