петък, 3 април 2009 г.

Искам да виждам внучката си, майка й не дава

Имам единствен син, който почина при злополука в чужбина и внучката ми остана да живее при майка си. След смъртта на сина ми снахата се върна В България, но прекрати всякакви отношения с мен и не ми дава да виждам единствената си 3-годишна внучка, която обичам много. Това ме съсипва. Какво мога да направя, за да контактувам с детето, щом майката не е съгласна? Д.В. от София

Отношенията между "внуци, дядо и баба" представляват самостоятелна категория семейни отношения, отделни и независещи от връзките"родители - дете". Тъй като става дума за взаимоотношения между близки роднини, всички те се уреждат в Семейния кодекс (СК) в глава седма, озаглавена- "отношения между родители и деца". Съгласно основния текст в тази глава, уреждащ отношенията между внуци, дядо и баба, внуците са длъжни да уважават своите дядо и баба и да им помагат. Същевременно дядото и бабата имат право на лични отношения с ненавършилите пълнолетие внуци и ако се пречи на тяхното поддържане, могат да се обърнат към районния съд и да поискат съдът да определи мерки за лични отношения, като докажат, че им се пречи за тяхното нормално осъществяване. Тази разпоредба беше въведена за пръв път в Семейния кодекс именно с оглед на случаи, сходни с посочения от вас. А те не са и толкова редки - когато след развод или смърт съпругът, на когото е предоставено детето за отглеждане и възпитание, по различни съображения не желае да допусне никаква среща между него и родителите на другия съпруг. СК предвижда и възможност при определени случаи съдът да откаже да определи мерки за лични отношения, ако това не е в интерес на детето. Във всеки случай се преценява конкретно, тъй като понякога е възможно контактът с дядото и бабата да повлияе зле на детето, да го раздвоява и отчуждава от родителя, при когото живее и в този смисъл да е неблагоприятен за детето.
Разбирам ви, че създадената ситуация е травмираща за вас, но тя е вредна и за детето, тъй като го лишава от нормална семейна среда, от подкрепа и грижи. Ето защо считам, че трябва да предприемете мерки за преодоляването на това положение. Ако преценявате, че всички възможности за комуникация със снаха ви са изчерпани, съветвам ви да се обърнете към съда.

Няма коментари: